Strömforsin työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strömforsin työväentalo
Sijainti Ruotsinpyhtää, Loviisa
Rakennuttaja Strömforsin Tehtaan Työväenyhdistys
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Strömforsin työväentalo on työväentalo Loviisassa Ruotsinpyhtäällä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strömforsin Tehtaan Työväenyhdistys perustettiin Ruotsinpyhtään ruukkiyhdyskunnassa vuosien 1905–1906 vaihteessa, Suomen kansallisen suurlakon jälkeen. Yhdistyksessä oli noin sata jäsentä. Kokouksia pidettiin jäsenten kodeissa, sahalla ja tehtaan puusepänverstaalla. Strömforsin tehdasyhtiö luovutti 1.11.1906 yhdistykselle 25 vuodeksi 18 aarin rakennustontin, jonka vuosivuokra oli 25 markkaa. Vuokralla ollut tontti lunastettiin myöhemmin yhdistyksen omaksi. Vuosi 1918 oli Ruotsinpyhtäälle raskas. Asukkaista 94 menetti henkensä, ja heistä 42 oli työväenyhdistyksen jäseniä. Niinpä toiminta keskeytyi pariksi vuodeksi.[1]

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen perustustyöt ja rakentaminen tehtiin pääosin talkootöinä. Rakennus oli aluksi kooltaan 6x9 metriä. Vuodelta 1910 on peräisin kuva jo laajennetusta uudesta hirsirakenteisesta työväentalosta. Vuoden 1918 kansalaissodan jälkeen rakennukseen tehtiin korjauksia ja uusittiin irtaimisto suojeluskuntamiehityksen jälkien vuoksi. Suuri remontti tehtiin vuonna 1955, jolloin talon isot remontointityöt tehtiin tuhansin talkootunnein. Lahjoitusten tuella taloon saatiin 251 tuolia. Vuosina 1981–1995 talon remontointiin saatiin valtiolta avustusta 200 000 markkaa.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1907 tilaston mukaan yhdistykseen kuului 152 jäsentä. Yhdistyksellä oli oma kirjasto, jossa niteitä oli 52. Yhdistyksessä toimivat naisjaosto ja ammattiosasto. Työväentalossa pidettiin iltamia, yhdistyksen kokouksia ja yksityisjuhlia. Talossa toimi naisosasto, jonka toiminta välillä hiljeni. Uudelleen perustettiin vuonna 1949 naisjaosto, joka edelleen huolehtii ruokailuista ja pitopalveluista arpajaisineen.lähde?

1930-luvun alkupuolella rakennettiin Ahvenkosken voimalaitos, ja sitä myötä rakennuksen ja yhdistyksen toiminta vilkastuivat. Vähintään kerran viikossa pidettiin juhla tai iltamat. Talvisodan aikaan 1939–1940 taloon majoitettiin sotaväkeä. 1940-luvun lopulla taloon asetettiin elokuvateatteri, jota yhdistys pyöritti 15 vuoden ajan. Rakennuksen tiloja käyttävät urheiluseura Ruotsinpyhtään Riento, Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat ry ja Kemianliiton ammattiosasto sekä erilaiset kerhot. Työväentalo on Ruotsinpyhtään kylän suosittu juhla- ja huvipaikka.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hurri, Olavi & Marttala-Hurri, Vuokko: Työn ja aatteen talot. Työväentalojen historiaa Uudellamaalla, s. 143–144. Helsinki: Uudenmaan Sosialidemokraattinen Piiri ry, 1997. ISBN 952-90-8468-4.