Silityslauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silityslauta ja -rauta.
Seinää vasten taitettuna nojaava nykyaikainen silityslauta. Näkyvillä koko alapuoli: metallijalat, pehmusteen alla oleva metallikehikko, metallitankoja.
Silityslaudan alapuoli.
Yksityiskohta 1940-luvulla valmistetusta silityslaudasta. Laudan päällä on kankaalla päällystetty patja. Nykyaikaisissa silityslaudoissa patjan alla on laudan sijaan metallikehikko.

Silityslauta on silitystä varten kehitetty apuväline, jonka päälle silitettävä tekstiili levitetään ja silitysraudalla silitetään.

Ensimmäiset silityslaudat ovat peräisin 800-luvulta, jolloin niitä käyttivät viikingit. Myöhemmin Euroopassa yleiseksi tuli silittää vaatteet keittiönpöydän tai kahden tuolin päälle asetetun laudan päällä. Niiden päälle oli suositeltavaa laittaa päällyskangas. 1800-luvulle mennessä tuoleista ja laudasta tehty rakennelma oli levinnyt myös Yhdysvaltoihin.[1] Vuonna 1892 afroamerikkalainen Sarah Boone patentoi keksintönsä lisätä laudan päälle pehmuste ja pyöristää laudan toinen pää. Muutos teki silittämisestä tehokkaampaa.[2] Pian sen jälkeen silityslautoja alettiin tuottaa myös kaupallisesti. Vuoteen 1898 mennessä[1] hän lisäsi silityslautaan myös mekaniikan, joka salli sen kokoon taittamisen.[3] Vuoteen 1940 mennessä suosituiksi tulivat metalliset silityslaudat, joissa oli pyöreät jalat. Sen jälkeen silityslautojen rakenne ei ole juuri muuttunut.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The History of Ironing Boards | Old Ironing Board Inventor VENACE. 26.1.2021. Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)
  2. Black History Month #20 - Sarah Boone's Modern Ironing Board 27.2.2021. Greenbelt Museum. Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)
  3. Sarah Boone, inventor of the ironing board and first Black woman to get a patent New York Amsterdam News. 5.8.2021. Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)