Sievinkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sievinkylä on kylä Sievin kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Sievinkylä sijaitsee Kokkola-Kajaanitien varrella noin 10 kilometriä päässä Sievin keskustasta Kokkolaan päin. Sievinkylän läpi virtaa Vääräjoki. Vuonna 2013 asukkaita oli 282.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sievinkylään kuuluvat Markkula, Sievinmäki ja Vanhakirkko. Sievinkylällä sijaitsee Vanhankirkon kappeli. Vanhankirkon kappeli on rakennettu 1950-luvulla Sievin ensimmäisen kirkon paikalle Sievinkylän keskustaan. Sievin kirkko siirrettiin 1860-luvun alussa Sievin Haikolankylälle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sievinkylän kehitys oy oli alun perin 1980-luvun kylätoiminta-aallon aikana perustettu Sievinkylän Asunnot Oy, joka rakensi kylälle rivitaloja. Kun vuonna 1993 kylätoimikunta lakkautettiin, otti Sievinkylän kehitys oy  vastatakseen kylän kehittämisestä ja Sievinkylän nuorisoseura sai vastuulleen kylän viihteellisen puolen. Vuonna 2000 kyläyhtiö osti kunnalta Vanhankirkon koulun ns. vanhan rakennuksen. Koulu on remontoitu ja siellä on kaksi vuokra-asuntoa, kyläyhtiön toimisto sekä kansalaisopistolle vuokrattu yläsali. Kyläyhtiö on hankerahoituksen turvin maisemoinut paikallisen soramontun, sekä rakentanut sinne uimarannan ja rantasaunan.

Kyläläisten aloitteesta kylään laadittiin oikeusvaikutteinen osayleiskaava v. 2002–2005.

Sievinkylälle valmistui Sievin kunnan ensimmäinen haja-asutusalueen viemäröinti vuonna 2012. Osan hankkeen kustannuksista maksoi Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

Jokiverkko on Sievin ja Merijärven alueelle rakennettava valokuituverkko. Sievinkylä kuuluu Sievin kunnan alueelle ensimmäisessä vaiheessa rakennettavaan alueeseen ja töiden pitäisi alkaa kesällä 2017.

Pohjois-Pohjanmaan maaseudun asutusrakenne -raportissa (9.11.2015) kerrotaan Vanhakirkko-Markkula alueesta mm. seuraavaa:

  • Lähekkäin olevat ja väestökadosta kärsivät Vanhakirkko ja Markkula (Sievinkylä) esitetään yhtenä kylänä poiketen voimassa olevasta maakuntakaavasta
  • Työpaikkoja v. 2012 - 61 kpl
  • Työvoimaa v. 2012 -128 hlöä
  • Väkiluku v. 2013 - 282 hlöä
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.