Sholay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sholay
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Ramesh Sippy
Käsikirjoittaja Salim-Javed
Tuottaja G. P. Sippy
Säveltäjä R. D. Burman
Kuvaaja Dwarka Divecha
Leikkaaja M. S. Shinde
Pääosat Dharmendra
Amitabh Bachchan
Hema Malini
Sanjeev Kumar
Jaya Bhaduri
Amjad Khan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Sippy Films
Ensi-ilta 15. elokuuta 1975
Kesto 204 min
Alkuperäiskieli hindi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sholay on intialainen hindinkielinen toimintaelokuva vuodelta 1975. Sen on ohjannut Ramesh Sippy ja tuottanut hänen isänsä G. P. Sippy. Elokuvaa pidetään yhtenä Bollywoodin suurimmista klassikoista ja yhtenä parhaista intialaisista elokuvista.[1][2] Se on myös yksi eniten tuottaneista intialaisista elokuvista, jos inflaatio otetaan huomioon.[3][4] Sholay oli ensimmäisenä British Film Instituten 10 parhaan intialaisen elokuvan listalla.[5] Elokuva julkaistiin uudelleen 3D:nä tammikuussa 2014.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ramgarhin kylässä eläkkeellä oleva poliisi Thakur Baldev Singh (Sanjeev Kumar) etsii käsiinsä kaksi aiemmin pidättämäänsä pikkurikollista. Thakur uskoo Veerun (Dharmendra) ja Jain (Amitabh Bachchan) voivan vangita pahamaineisen maantierosvon Gabbar Singhin (Amjad Khan), josta on luvattu 50 000 rupian palkkio. Thakur käskee luovuttaa Gabbarin hänelle elävänä ylimääräistä 20 000 rupian palkkiota vastaan.

Veeru ja Jai nujertavat Gabbarin kyläläisiä riistämään lähettämät rosvot. Pian tämän jälkeen Gabbar konnineen hyökkää Ramgarhiin holi-juhlan aikaan. Kovassa taistelussa Veeru ja Jai ajetaan nurkkaan. Thakur, jolla on mahdollisuus tarttua aseeseen, ei auta heitä. Veeru ja Jai onnistuvat taistelemaan vastaan ja rosvot pakenevat. Kaksikko on kuitenkin tuohtunut Thakurin toimettomuudesta ja he harkitsevat lähtevänsä kylästä. Thakur selittää, että Gabbar oli tappanut lähes koko hänen perheensä ja leikannut hänen molemmat kätensä irti, minkä vuoksi hän ei kyennyt käyttämään asetta. Hän oli peittänyt käsiensä puuttumisen käyttämällä shaalia.

Asuessaan Ramgarhissa kyyninen Jai ja eloisa Veeru huomaavat kiintyneensä kyläläisiin. Veeru on ihastunut Basantiin (Hema Malini), kipakkaan ja puheliaaseen nuoreen naiseen, joka ansaitsee elantonsa ajamalla hevoskärryjä. Jai tuntee vetoa Radhaan (Jaya Bhaduri), Thakurin leskeksi jääneeseen miniään, joka hienovaraisesti vastaa hänen tunteisiinsa.

Gabbarin rosvojoukkojen ja Veerun ja Jain välinen kahakka kärjistyy, kun rosvot kaappaavat Veerun ja Basantin. Jai hyökkää rosvojen kimppuun, ja kolmikko onnistuu pakenemaan Gabbarin piilopaikasta rosvot kannoillaan. Jai ja Veeru taistelevat asein kallion takaa ja heiltä on loppua ammukset. Veerun, joka ei tiedä Jain haavoittuneen tulitaistelussa, on pakko lähteä hakemaan lisää ammuksia. Sillä välin Jai jatkaa taistelua yksin ja päättää uhrata itsensä käyttämällä viimeisen luotinsa lähietäisyydellä olevan dynamiitin räjäyttämiseen.

Veeru palaa ja Jai kuolee hänen käsivarsilleen. Raivostunut Veeru hyökkää Gabbarin luolaan ja vangitsee tämän. Veeru hakkaa Gabbarin henkihieveriin, kunnes Thakur saapuu muistuttamaan lupauksesta luovuttaa Gabbar elävänä. Thakur potkii niittikengillään Gabbaria aiheuttaakseen vakavaa tuhoa. Poliisit saapuvat pidättämään Gabbarin. Jain hautajaisten jälkeen Veeru lähtee Ramgarhista ja löytää junasta Basantin odottamasta häntä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dharmendra  Veeru  
 Amitabh Bachchan  Jai  
 Sanjeev Kumar  Thakur Baldev Singh (”Thakur Sahib”)  
 Hema Malini  Basanti  
 Jaya Bhaduri  Radha  
 Amjad Khan  Gabbar Singh  
 Satyen Kappu  Ramlaal  
 A. K. Hangal  Rahim Chacha  
 Sachin  Ahmed  
 Iftekhar  Narmalaji  
 Mac Mohan  Sambha  
 Viju Khote  Kaalia  
 Jagdeep  Soorma Bhopali  
 Asrani  vanginvartija  
 Keshto Mukherjee  Hariram  
 Leela Mishra  Mausi  
 Paidi Jairaj  poliisipäällikkö  
 Helen  erikoisesiintyminen laulussa ”Mehbooba Mehbooba”  
 Jalal Agha  erikoisesiintyminen laulussa ”Mehbooba Mehbooba”  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tuottajat harkitsivat Danny Denzongpaa Gabbar Singhin rooliin, mutta hän ei hyväksynyt sitä, koska kuvasi samaan aikaan elokuvaa Dharmatma (1975). Seuraava valinta rooliin oli vielä melko tuntematon Amjad Khan.[1] Dilip Kumaria lähestyttiin Thakur Baldev Singhin rooliin, mutta hän kieltäytyi, mitä hän on myöhemmin katunut.[7]

Elokuvan tuotannon aikana neljällä pääosanäyttelijällä oli romanttisia yhteyksiä. Amitabh Bachchan ja Jaya Bhaduri olivat äskettäin menneet naimisiin ja Bhaduri odotti parin ensimmäistä lasta Shwetaa. Dharmendra jatkoi Hema Malinin hurmaamista kuvausten aikana. He menivät naimisiin viisi vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen.[1]

Vaihtoehtoinen loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä ohjaajan versiossa elokuvan loppu on erilainen; siinä Thakur tappaa Gabbarin.[8] Loppu muutettiin, koska Censor Board -lautakunta piti elokuvaa liian väkivaltaisena.[9]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sanat Anand Bakshi, kaikki sävellykset R. D. Burman.

NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Sholay”R. D. Burman2.46
2.”Yeh Dosti”Kishore Kumar, Manna Dey5.21
3.”Haa Jab Tak Hai Jaan”Lata Mangeshkar5.26
4.”Koi Haseena”Kishore Kumar, Hema Malini4.00
5.”Holi Ke Din”Kishore Kumar, Lata Mangeshkar5.42
6.”Mehbooba Mehbooba”R. D. Burman3.54
7.”Yeh Dosti” (Sad version) Kishore Kumar1.49

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 Sholay sai yhdeksän Filmfare Awards -ehdokkuutta, mutta voitti vain parhaan leikkauksen palkinnon. Se voitti kolme Bengal Film Journalists’ Association Awards -palkintoa; parhaasta miessivuosasta, kuvauksesta ja lavastuksesta. Sholay palkittiin vuonna 2005 parhaana elokuvana Filmfare Awards -palkintojen 50-vuotisessa historiassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Raheja, Dinesh: Why Sholay is a cult classic Rediff. 9.8.2002. Viitattu 7.3.2012. (englanniksi)
  2. a b Rai, Bindu Suresh: Sholay: India’s greatest film turns 35 Emirates 24/7. 15.8.2010. Viitattu 15.9.2013. (englanniksi)
  3. The Biggest Blockbusters Ever In Hindi Cinema Box Office India. Viitattu 7.3.2012. (englanniksi)
  4. Box Office Results: Biggest Grossers of All Time (adjusted for inflation) IBOS. Viitattu 2.5.2011. (englanniksi)
  5. Top 10 Indian Films British Film Institute. Viitattu 25.8.2011. (englanniksi)
  6. Ray, Sarit: Movie review by Sarit Ray of Sholay 3D: Old charm, new gimmick! Hindustan Times. 3.1.2014. Viitattu 28.1.2014. (englanniksi)
  7. Khan, Salim; Sukumaran, Shradha: Sholay, the Beginning Open. 13.8.2010. Viitattu 21.1.2021. (englanniksi)
  8. Das, Ronjita: ’I didn’t even know there was another ending to Sholay’ Rediff. 7.2.2001. Viitattu 21.12.2014. (englanniksi)
  9. Prabhakar, Jyothi: Changed ’Sholay’ climax because of the Censor Board: Ramesh Sippy Hindustan Times. 28.4.2013. Viitattu 21.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sholay Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  • Sholay Elonet.
  • Sholay AllMoviessa. (englanniksi)