Shego

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shego
Luoja(t) Mark McCorkle
Bob Schooley
Näyttelijä(t) Yhdysvallat Nicole Sullivan
Suomi Ella Keranto
Ensi-
esiintyminen
"Crush" (kesäkuu 2002)
Kustantaja Disney Channel
Henkilötiedot
Status Palkkasoturi, Traagin apulainen
Ikä 22–25
Asuinpaikka Middleton
Luonteenpiirteet Akrobaattiset kyvyt, kyky luoda käsistään liekkimäisiä energiasyöksyjä, hallitsee useita kamppailulajeja, kestävyys
Suhteet
Muut sukulaiset Hego, Mego, Wego & Wego (veljet)
Tutut Tohtori Traagi

Shego on kuvitteellinen hahmo Disneyn tv-sarjasta Kim Possible. Shego esiintyi ensimmäisen kerran Kim Possiblen ensimmäisessä jaksossa, ja nykyään hän on yksi sarjan vakiovastustajista. Yhdessä pomonsa tohtori Traagin kanssa Shego on päähenkilö Kim Possiblen arkkivihollinen. Häntä ääninäyttelee sarjan englanninkielisessä alkuperäisversiossa Nicole Sullivan.

Shego on tohtori Traagin apulainen ja palkkasotilas, joka tappelee usein Kim Possiblea vastaan. Hän on selkeästi Kim Possiblen pahin ja älykkäin vastus. Shego on aina sarkastinen ja kärttyisä. Shego kritisoi usein työnantajaansa tohtori Traagia, jonka maailmanvalloitussuunnitelmia hän vähättelee. Hän on kuitenkin erittäin luotettava apulainen.

Erikoiset voimansa Shego sai sateenkaarenvärisestä komeetasta, joka syöksyi hänen ja veljiensä puumajaan. Yhdessä veljiensä kanssa he muodostivat ryhmän nimeltä Go-tiimi, jonka tavoite oli suojella maailmaa. Shego kyllästyi nopeasti ryhmän toimintaan ja vaihtoi puolta huomatessaan pahuuden haastavammaksi.

Shego esiintyy myös yhdessä Lilo & Sitch jaksossa Traagin kanssa.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shego on yksi Kim Possiblen kypsimmistä hahmoista, eikä sarjan useiden muiden vihollisten tapaan kärsi megalomaniasta tai narsismista. Useimmissa tilanteissa hän onkin rauhallinen ja sarkastinen, mutta toisaalta hän on hyvin kärsimätön ja tulistuu helposti. Shegon vihan herättävät esimerkiksi ylimieliset, typerät tai haukkuvia kommentteja esittävät ihmiset. Hän on lisäksi sarkastinen ja paha suustaan.

Shego on omistanut elämänsä ilkitöille. Usein hänellä on kuitenkin aikaa vetelehtiä pomonsa tohtori Traagin piilopaikassa konnille suunnattuja aikakauslehtiä lukien ja hansikkaidensa kynsiä viilaten. Shegolla ei yleensä ole omia suunnitelmiaan pahuutensa toteuttamiseksi, vaan hän toimii ennemminkin toisten rikollisten kuten Traagin apuna. Hän arvostaa fyysistä voimaa ja pelottelua enemmän kuin huipputeknisiä apuvälineitä ja monimutkaisia suunnitelmia. Taitojensa vuoksi Shegoa kunnioitetaan alamaailmassa, mutta hän itse näyttää kunnioittavan vain harvoja ja valittuja.

Shegolla on pehmeämpikin puolensa. Hän on yksi harvoja sarjassa kuvattuja vihollisia, joiden on näytetty säännöllisesti pohtivan tekojensa moraalisia puolia. Hänen on nähty pohtivan esimerkiksi sitä kuinka pitkälle mennä maailmanvalloitussuunnitelmissaan. Lisäksi Shego vastustaa esimerkiksi eläimiin kohdistuvaa julmuutta ja on kieltäytynyt varastamasta pyörätuolilla liikkuneelta pojalta. Shego kuitenkin kykenee työntämään tunteensa syrjään, kun hänen suunnitelmansa on lähtenyt pyörimään.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shego on nuori nainen, jolla on pitkät, mustat hiukset ja väkevä ruumiinrakenne. Hänen tarkkaa ikäänsä ei ole koskaan paljastettu. Shegon tiedetään kuitenkin jo valmistuneen yliopistosta, joten hänen oletetaan olevan noin 25-vuotias.[1] Lapsena Shegon ja hänen veljiensä rakentamaan puumajaan iski komeetta, jolta hän sai kummallisten voimiensa lisäksi vihertävän ulkonäkönsä. Komeetan seurauksena Shegon iho ja silmät muuttuivat vaaleanvihreiksi. Hän pukeutuu yleensä vihreän mustaan kokopukuun ja samanvärisiin hansikkaisiin ja kenkiin. Hansikkaissa on eräänlaiset kynnet, joita Shegon on nähty usein viilaavan. Joskus Shegon yllä nähdään muunkinlaisia asuja, mutta yleensä niiden värimaailma säilyy vihreän mustana.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shegon tyypillisiin iskuihin kuuluu liekkimäinen energiasyöksy, joka lähtee hänen käsistään. Alun perin energiasyöksyn kerrottiin olevan peräisin Shegon hansikkaista, jolloin se olisi ollut pikemminkin ase kuin kyky. Kim Possiblen toisella kaudella kuitenkin tarinaa muutettiin, ja energiasyöksystä tehtiin eräs Shegoon osuneen komeetan hänelle suomista erikoiskyvyistä.[2] Energiaiskunsa lisäksi Shegolla on komeetan johdosta supervoimat ja lähes taianomainen kestävyys, joka auttaa häntä selviytymään normaalille ihmiselle kuolettavista vammoista. Hansikkaidensa metallisten kynsien lisäksi Shegon omatkin kynnet on viilattu asemaisiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shego FAQ Viitattu 2.8.2009 (englanniksi)
  2. Kim Possiblen jakso "Go Team Go" Viitattu 2.8.2009 (englanniksi)