Sepopeippi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sepiväpeippi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sepopeippi
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset Eudicots
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Suku: Peipit Lamium
Laji: amplexicaule
Kaksiosainen nimi

Lamium amplexicaule
L.

Katso myös

  Sepopeippi Wikispeciesissä
  Sepopeippi Commonsissa

Sepopeippi eli sepiväpeippi (Lamium amplexicaule) on yksivuotinen punakukkainen peippien eli herttapeippien sukuun kuuluva huulikukkaiskasvi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sepopeippi on 10–30 senttimetriä korkeaksi kasvava pysty tai koheneva ruoho. Sen lehdet ovat munuaismaisia ja laidaltaan isonyhäisiä. Alimmat varsilehdet ovat ruodillisia, ylimmät kokonaan sepiviä ja pituuttaan leveämpiä. Sepopeipin kukan teriö on 1,5–2 cm pitkä, purppuranpunainen, kaksihuulinen. Kasvilla on usein myös pieniä, avautumattomia kukkia.[1][2] Sepopeippi voi risteytyä punapeipin (Lamium purpureum) kanssa.

Sepopeippi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sepopeippi on melko harvinainen tulokas, joka on yleisin Ahvenanmaalla. Lajia tavataan koko maassa paitsi Pohjois-Lapissa, etelässä sitä pidetään muinaistulokkaana ja pohjoisempana uustulokkaana. Suomessa sepopeipin kasvupaikkoja ovat pellot, puutarhat ja joutomaat. Se kukkii toukokuusta syyskuuhun.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 511. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. Isbn 951-31-2924-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.