Senbazuru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naruun pujotettuja paperikurkia

Senbazuru (jap. 千羽鶴) on japanilainen käsite, joka merkitsee tuhatta langalla toisiinsa liitettyä origami-kurkea (jap. orizuru). Moniväriset paperikurjet voidaan ripusta narusta roikkumaan esimerkiksi kattoon. Japanilaisen uskomuksen mukaan kurjet elävät tuhatvuotiaiksi, mikä on saattanut vaikuttaa senbazurun vaatimaan lukumäärään. Koska tähän kuluva työn ja ajan määrä on korkea, senbazuruja tekevät usein ihmisryhmät, kuten koulujen kerhojen jäsenet tai hyväntekeväisyysliikkeet.

Senbazurun valmiiksi saavalle taholle uskotaan suotavan yliluonnollisia etuja, kuten onnellisuus, ikuinen hyvä onni, sairaudesta paraneminen tai muuta vastaavaa – joskus mainitaan, että sen täytyy edun saamikseksi olla kokonaan yhden henkilön tekemä. Avioliittoa solmittaessa morsiamen isä saattaa lahjoittaa avioparille senbazurun, minkä uskotaan tuovan avioparille tuhat vuotta hyvää onnea.

Senbazurun suosio kasvoi 1950-luvun jälkeen Sadako Sasakin kokeiltua sitä ennen kuin kuoli leukemiaan, johon oli sairastunut Hiroshiman pommituksessa vuonna 1945. Ennen kuolemaansa hän ehti taitella 644 paperikurkea.

Perinteen mukaisesti senbazurun hävittäminen tapahtuu viemällä se temppeliin, missä se poltetaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]