Semiprofessio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuhygienistien koulutusta 1920-luvulla. Suuhygienisti on tyypillinen semiprofessio, jolla on tiettyjä professioammatin piirteitä, mutta joka ei täysin täytä professiolle asetettua määritelmää.

Semiprofessio on varsinaista professiota muistuttava ammattikunta, joka ei kuitenkaan kaikilta osin täytä professiolle asetettuja määritelmiä. Semiprofessioammatit saattavat esimerkiksi vaatia lyhyemmän koulutuksen kuin mitä varsinaisiin professioammatteihin edellytetään, tai ammatin harjoittajalle uskottu vastuu saattaa olla varsinaista professioammattia vähäisempää. Monet semiprofessiot ovat ammattikuntia, jotka työssään lähinnä avustavat professioammatin harjoittajia. Esimerkiksi hammaslääkäriä avustavat suuhygienistit tai lääkäriä avustavat sairaanhoitajat saatetaan mieltää semiprofessioiksi.[1]

Semiprofessiota muista ei-professionaaleista ammattikunnista erottaa puolestaan esimerkiksi ammattikunnan pyrkimys luoda oma tieteenala ammattikunnan yhteiskunnallisen ja ammatillisen aseman vahvistamiseksi. Esimerkiksi hoitaja-ammatin kohdalla hoitotieteen voidaan ajatella olevan tämän kaltainen sairaanhoitaja-ammatin professioasemaa tukeva tieteenala.[2] Usein oikeutta harjoittaa semiprofessioammattia myös säädellään lailla varsinaisten professioammattien tapaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What Is a Semiprofession? (with pictures) Smart Capital Mind. Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
  2. Lappalainen Sari: Hoitajana tehostetussa palveluasumisessa. Jyväskylän yliopisto.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.