Sarah Silverman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sarah Silverman
Sarah Silverman Tribeca Film Festivaaleilla.
Sarah Silverman Tribeca Film Festivaaleilla.
Syntymäaika 1. joulukuuta 1970 (ikä 44)
Syntymäpaikka Bedford, New Hampshire, Yhdysvallat
Aktiivisena 1992 - nykyaika
Merkittävät roolit Sarah Silverman, The Sarah Silverman Programissa

Sarah Kate Silverman (s. 1. joulukuuta 1970) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko. Hän syntyi Bedfordissa, New Hampshiressa, ja kävi Derryfield Schoolia Manchesterissa.

Silverman on juutalainen ja neljästä sisaruksesta nuorin. Hän nousi maineeseen jo esiintymisellään Saturday Night Liven kaudella 1993–1994. Hänet nähtiin myös sketsishow Mr. Show with Bob and Davidissa, ja hän tuli tunnetuksi paitsi televisiosta, myös elokuvista ja ääninäyttelijänä.

Tunnetuimpia elokuvia, joissa Sarah Silvermanilla on ollut rooleja, ovat Sekaisin Marista (1998) ja School of Rock (2003). Hän on sijoittunut Maxim-lehden "kuumimpien naisten" listalla sijalle 50 vuonna 2006 ja sijalle 29 vuonna 2007. Hän juonsi MTV Movie Awardsin 2007.

Vuonna 2005 ilmestyi Silvermanin stand up -komediasta tehty elokuva Jesus Is Magic. Hänen oma show’nsa The Sarah Silverman Program nähtiin ensimmäistä kertaa 1. helmikuuta 2007.

Komiikassaan hän usein pilkkaa kiihkoilua, etnisiin ryhmiin kohdistuvia stereotypioita ja uskontokuntia kannattamalla niitä ironisella tavalla.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarah Silverman on ajoittain herättänyt myös kielteistä huomiota joidenkin rasistisina pitämillä jutuillaan. Lyhyesti julkisuuteen nousi jo 11. heinäkuuta 2001 Late Night with Conan O'Brienissä sattunut tapaus, jossa Silverman viittasi kiinalaisiin halventavalla ilmauksella "chinks". NBC ja Conan O'Brien esittivät tapauksen johdosta anteeksipyyntönsä.

Silverman on monesti vitsaillut stand up -komiikassaan mustaihoisten henkilöiden kustannuksella. Hän on vitseissään satiirisesti kertonut mustien olevan vastuussa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja todennut, etteivät juutalaiset eivät olisi koskaan joutuneet holokaustin uhreiksi, jos toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa olisi ollut mustia.

Silverman esitti Paul Provenzan Aristokraatit-dokumenttielokuvassa (2005) näennäisen vakavana väitteen, jonka mukaan Joe Franklin olisi raiskannut hänet. Elokuvan DVD-version yhteydessä Provenza lisäksi väitti Silvermanin suunnitelleen raiskaussyytteen nostamista Franklinia vastaan lisäjulkisuuden toivossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silverman on seurustellut koomikkojen Jimmy Kimmelin ja Dave Attellin kanssa. Hän on viitannut Kimmelliin useasti myös komiikassaan.lähde?

Silverman on puhunut julkisuudessa sitkeästä masennuksesta, josta hän on kärsinyt suurimman osan elämästään. Nuorempana hän kärsi myös yökastelusta, josta hän kirjoittaa laajasti elämäkertakirjassaan "Bedwetter". Silverman hoitaa masennustaan sertraliinilla. Hän on allerginen alkoholille ja tämän johdosta absolutisti, vaikka on komiikassaan väittänyt polttavansa marijuanaa vähintään neljänä päivänä viikossa.lähde?

Silverman on ilmoittanut, ettei mene naimisiin ennen kuin homopareilla on vastaavaan mahdollisuus. Hän ei omien sanojensa mukaan aio hankkia biologisia lapsia mielialahäiriönsä mahdollisen periytyvyyden pelosta.lähde? Hän harrastaa netti-Scrabblea ja on säännöllisesti pelannut Alyssa Milanoa vastaan.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]