Salve

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ravintolaa. Ravintolasta kertovasta kirjasta kerrotaan artikkelissa Salve.
Ravintola Salve
Perustettu 1897
Kotipaikka Helsinki
Emoyhtiö HOK-Elanto
Kotisivu www.raflaamo.fi/fi/helsinki/salve
Ravintola Salve vuonna 2014 ennen muuttoa.

Salve on 1897 perustettu helsinkiläinen ravintola,[1] joka oli aikoinaan tunnettu merimieskapakka. Taloyhtiön irtisanottua vuokrasopimuksen ravintola muutti syksyllä 2016 uusiin tiloihin runsaan sadan metrin päähän risteyksen toiselle puolelle osoitteeseen Hietalahdenranta 5 C.

Ravintolan ensimmäiset tunnetut pitäjät olivat Emil ja Elin Stenberg.[2] Kun Kaj Eräjuuren isän Erikssonin rakennuttama korkea kivitalo valmistui, Salve muutti siihen[3].

Salven paikalla oli 1800-luvun lopulla puinen kioski, josta myytiin merimiehille ruokaa ja tupakkaa.[4] Talo, jossa Salve oli pitkään, on rakennettu 1927[5]. Ravintolan omistaa nykyään HOK-Elanto. Sen asiakkaina on taiteilijoita, mainosväkeä, toimittajia, turisteja ja duunareita[1].

Salven klassikkoannos on paistetut silakat,[1] jota myydään päivittäin noin 60 annosta. Kuukausitasolla se on 1 800 annosta ja n. 600 kiloa silakoita. Takavuosina silakat perattiin käsin ravintolan keittiössä. Nykyisin ne hankitaan valmiiksi perattuina, samoin perunat valmiiksi kuorittuina. Syynä tähän on asiakasmääristä johtuva menekki ja pieni keittiö, jossa ei mahdu pitämään perkaustalkoita ja perunateatteria. Suosittuja ovat myös muut ruoka-annokset, muun muassa wieninleike ja tartar-pihvi.

Ravintolan sisustuksessa on käytetty purjehdus- ja laiva-aiheisia tauluja, laivojen pienoismalleja, pelastusrenkaita, ankkureita ja muuta merenkulkuun liittyvää. Ne muistuttavat ravintolan menneisyydestä merimieskapakkana.

Salvesta käytettiin aluksi nimitystä kahvila, ja tarjolla oli ruokaa ja kahvia. Kieltolain päätyttyä Salve sai B II -oikeudet.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nupponen s. 7
  2. Nupponen s. 24
  3. a b Nupponen s. 26
  4. Nupponen s. 11
  5. Nupponen s. 23

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]