Salmanassar III

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Salmanassar III (858–823 eaa.) oli muinaisen Assyrian valtion kuningas, Assurnasirpal II:n poika. Hän oli isänsä tavoin suuri valloittaja, mutta tavoitteli suurempia päämääriä, ja koki sen takia vastoinkäymisiä.[1] Pohjoisen Urartun Sardur I ja läntisen Damaskosin Barhadad olivat hänen vihollisiaan. Barhadad kokosi suuren liiton Assyriaa vastaan. Tähän sotaliittoon kuului myös Israelin kuningas Ahab ja myöhemmin vallananastaja Jehu. Hasaelin hallitessa Damaskosia Assyria valtasi alueen ja alkoi turhaan piirittää Damaskosia.

Assyrian sotajoukko eteni vuonna 840 eaa. Harmon-vuorelle Pohjois-Israeliin. Sotia käytiin myös Armanian vuorilla ja Zagros-vuorilla. Kun Salmananssar ikääntyi, sotaretkiä johti kenraali Dajanassur.

Babylonia nosti Assyrian valtaistuimelle vallankaappauksen jälkeen oman kuningasehdokkaansa Mardukzakirshumin, ja valtasi Baylonian.selvennä Pitkään eläneen Salmanassarin poika Assurdanninpal nosti suuren kapinan, ja saartoi Salmanassarin Kalakhiin. Kruununperijä pakeni Babyloniaan, ja vasta parin vuoden kuluttua Shamshi-Adad V kukisti kapinan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmisen tarina, Suuri maailmanhistoria, Osa 1, Kirjayhtymä 1971