Ruth Cardoso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruth Cardoso

Ruth Correia Leite Cardoso (19. syyskuuta 193024. kesäkuuta 2008) oli brasilialainen antropologi ja Brasilian presidentin Fernando Henrique Cardoson puoliso.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth Cardoso syntyi Araraquarassa São Paulon osavaltiossa Brasiliassa. Hän muutti osavaltion pääkaupunkiin São Pauloon opiskelemaan São Paulon yliopistoon. Hän väitteli sittemmin siellä vuonna 1972 tohtoriksi pääaineenaan antropologia.[1] Väitöskirjan aiheena oli perherakenne ja sosiaalinen muutos japanilaisten maahanmuuttajien yhteisössä.[2] Yliopistoaikoinaan hän tapasi tulevan puolisonsa, tulevan Brasilian presidentin Fernando Henrique Cardoson, ja he avioituivat 1952.[2]

Armeijan kaapattua 1964 Brasiliassa vallan Cardosot joutuivat monien muiden poliittiselta kannaltaan vasemmistolaisten tavoin lähtemään maanpakoon.[2] Cardosot viettivät ulkomailla seuraavat kymmenisen vuotta. He asuivat Chilessä, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa ja toimivat näissä maissa opettajina yliopistoissa.[2] Yhdysvalloissa asuessaan Ruth Cardoso luennoi Coloradon yliopistossa ja Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssa.[2] Työnsä ohella hän myös täydensi opintojaan.

Cardosot pääsivät palaamaan Brasiliaan 1970-luvulla. He asettuivat jälleen São Pauloon, jonne perustivat 1970-luvun loppupuolella Brasilian analysointi- ja suunnittelukeskuksen, joka oli maan ensimmäinen nykyaikainen politiikkaa tutkiva tutkimuslaitos.[2] Laitos on edelleenkin tärkeä yhteiskuntatieteiden tutkimuskeskus. Ruth Cardoso toimi laitoksen ensimmäisenä johtajana. Lisäksi hän toimi pitkään tutkijana kyseisessä instituutissa.

Vaikka Cardoson puoliso osallistui politiikkaan 1980-luvulta alkaen ensin parlamentissa ja myöhemmin ministerinä, Ruth Cardoso päätti keskittyä kokonaan tieteelliselle uralle. Hän tutki ja kirjoitti useita tieteellisiä artikkeleita muun muassa elämästä slummeissa, maahanmuuttajien emigroitumisesta ja väkivallasta kaupungeissa.[2]

Kun Fernando Henrique Cardososta tuli 1994 presidentti, Ruth Cardoso jatkoi valitsemallaan linjalla ja pysyi enimmäkseen poissa julkisuudesta. Presidentin vaimona hän nykyaikaisti presidentin puolison roolia. Toisaalta hän tutkimustensa kautta vaikutti vahvasti Brasilian sosiaalipolitiikkaan. Hän käynnisti miehensä presidenttikaudella monia sosiaalipoliittisia hankkeita. Tärkein näistä oli Comunidade Solidaria, joka keskittyi köyhyyden poistamiseen ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseen.[1] Muita kehityshankkeita olivat muun muassa mikrolainoja tarjoavan palvelun käynnistäminen Brasiliassa sekä terveys- ja ravitsemusneuvontapalveluiden käynnistäminen.[2] Cardoso julkaisutti palveluiden käyttäjille myös kirjallisuutta. Cardoson luomat palvelukonseptit levisivät laajalle, ja niitä sovellettiin São Paulon lisäksi eri puolilla Brasiliaa sekä myös muualla latinalaisessa Amerikassa ja jopa Afrikassa.[2]

Ruth Cardoso vietiin sairaalaan 23. kesäkuuta 2008 rytmihäiriöiden ja kovien rintakipujen takia. Hän pääsi kotiin, mutta kuoli seuraavana päivänä sydänkohtaukseen kotonaan São Paulossa.[2] Hän oli 77-vuotias.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cardosoille syntyi kolme lasta: Luciana, Paulo Henrique ja Beatriz.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dr. Ruth Cardoso, Brazil YK:n sivustolla (englanniksi) Viitattu 24.8.2012.
  2. a b c d e f g h i j k Ruth Cardoso, Ex-First Lady of Brazil, Dies at 77 New York Times 2.7.2008. (englanniksi) Viitattu 24.8.2012.