Rockefeller

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John D. Rockefeller

Rockefellerin suvun juuret ovat John D. Rockefellerin (1839–1937) ja hänen veljensä William Rockefellerin (1841–1922) tekemässä, omaisuuksia tuottaneessa öljybisneksessä 1800-luvun lopussa Standard Oil -yhtiöllä. Suku on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista yhdessä Kennedyn klaanin kanssa. Nelson A. Rockefeller nousi Yhdysvaltain varapresidentiksi asti.

Suku on jättänyt jälkensä historiaan muun muassa Saksan rotupuhtaus ja geenitutkimuksen tuellaan, sekä perustamalla Rockefeller Centerin New Yorkiin ja Rockefeller-säätiön auttamaan sairaita. Lisäksi on olemassa myös Rockefeller-instituutti.

Population Council[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku on myös luonut 1952 John D. Rockefeller III:nnen toimesta yleishyödyllisen Population Councilin (Väestöneuvosto) Rockefeller Brothers Fundin (Rockefeller-veljesten rahasto) tärkeällä tuella. Se toimii yli 60 maassa. Population Councilin juuret ovat rodunjalostus- tai rotupuhtausoppiliikkeessä. Rockefellerin nimittämä järjestön ensimmäinen johtaja oli rotupuhtausopin kannattaja Frederick Osborn, joka kirjoitti vuonna 1968: "Rotupuhtaustavoitteet todennäköisimmin saavutetaan jonkin muun nimen alla kuin rotupuhtaus."

On myös väitetty Rockefeller-säätiön tukeneen IPPF- International Planned Parenthood Federation-järjestöä ("Kansainvälinen Suunnitellun vanhemmuuden järjestö"), jonka toimintaan kuuluu mm. aihe syntyvyydensäännöstely.

Sijoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvun sijoitusyhtiöitä on muun muassa Venrock.

Rockefellerin suvun edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.