Ristisubventio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ristisubventio tai ristiinsubventointi (ristiintukeminen) tarkoittaa sitä, että joltakin asiakasryhmältä veloitetaan liikaa, jotta toiselta voisi veloittaa liian vähän. Tyypillisesti posti, tietoliikenneyhteydet, joukkoliikenne ja moni muu asia tulevat asiakasta kohden kalliimmiksi syrjäseuduilla kuin tiheästi asutuilla alueilla. Jos palvelut ovat kaikkialla maassa samanhintaisia, usein tästä seuraa, että kaupunkilaiset tukevat hinnoissaan syrjäseudun palveluita.

Vaihtoehtoisesti monopoli voi ylihinnoitella kannattavilla ja alihinnoitella tappiollisilla alueilla. Ristisubventio voi olla laitonta määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä kilpailunrajoituslain 6 §:n mukaisesti, jos sitä harjoittavalla yrityksellä on määräävä markkina-asema, se tekee jossain monopolivoittoja ja käyttää näitä voittoja alentaakseen hintojaan (toisaalla) kilpaillulla sektorilla[1] (viedäkseen näin markkinaosuutta kilpailijoiltaan).

Helsinki-Vantaan lentoaseman ja muiden Finavian ylläpitämien kenttien, ns. maakuntakenttien, välillä vallitsee ristisubventio.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]