Risteytysponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sekarotuisia poneja. Ponirotua käsittelee artikkeli ratsuponi.

Risteytysponi on yleisnimitys ponikokoisille hevosille, jotka eivät ole puhdasrotuisia. Risteytysponi voi olla kahden eri ponirodun edustajan jälkeläinen, tai sen vanhemmista toinen tai molemmat voivat olla itsekin risteytysponeja. Jompikumpi vanhemmista voi myös olla jonkin hevosrodun edustaja tai täysiverinen, erityisesti arabianhevonen. Risteytysponin sukutaulussa voi esiintyä hyvinkin monta eri rotua tai sen suku saattaa olla ainakin osin tuntematon. Näistä syistä risteytysponien koko, rakenne ja muut ominaisuudet vaihtelevat paljon.

Risteytysponeja syntyy vahingossakin, mutta usein risteytyksillä haetaan tarkoituksellisesti tietynlaista tiettyyn käyttöön (kuten johonkin ratsastuksen lajiin) sopivaa ponia. Risteytysponit ovatkin kilparatsastuksen eri lajeissa hyvin yleisiä ja voivat menestyä vähintään yhtä hyvin kuin rotuponit. Hyväksi käyttöponiksi osoittautunut risteytysponitamma saatetaan myös astuttaa suunnilleen samantyyppisellä rotuponioriilla yhtä käyttökelpoisen jälkeläisen tuottamiseksi.

Ratsuponi on urheilukäyttöön tuotettu risteytysponityyppi, jonka jalostus on melko tarkoin säänneltyä ja jolla on monissa maissa (myös Suomessa) oma kantakirja. Poniristeytys on risteytysponi, joka on syntynyt nimenomaan eri ponirotujen risteytyksenä.

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.