Rehman Dheri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rehman Dheri vuonna 2016.

Rehman Dheri oli muinainen asutuskeskus lähellä nykyistä Dera Ismail Khanin kaupunkia nykyisen Khyber Pakhtunkhwan alueella Luoteis-Pakistanissa. Neliömäisen rauniokummun ala on 22 hehtaaria. Paikka oli asuttu noin 3300–1900 eaa. Rehman Dheri on varhaisimpia Etelä-Aasian kaupunkeja ja myös varhaisimpia asemakaavan mukaan rakennettuja paikkoja. Esiharappalaisessa Rehman Dherissä väitetään asuneen jopa 10 000 asukasta. Sieltä on löydetty varhaista Indus-kirjoitusta. Paikalla oli varhaista teollisuutta: helmitehtailua ja saviruukun polttouuneja. Näin se edelsi myöhempää Indus-asutusta, jonka suuret keskukset olivat käsityökeskuksia.lähde?

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikka on Luoteis-Pakistanissa Indusjoen sivuhaaran varrella. Siitä 22 kilometriä etelään on nykyinen Dera Ismail Khanin kaupunki. Gumlan ja Hisam Dherin löytöpaikat ovat lähellä Rehman Dheriä.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmassa vaiheessa n. 3300–2850 eaa. Rehman Dheriin syntyi säännöllisen asemakaavan mukaan rakennettu asutuskeksus. Sen ala on noin 500x325 m. Asutus jatkui 2850–2500 BC. Mutta viimeinen Indus-kulttuurin ajan asutus 2500–1900 eaa. oli suppea[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Archaeological Site of Rehman Dheri Unesco World Heritage Centre. Viitattu 23.8.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rehman_Dheri