Raptor: Call of the Shadows

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raptor: Call of the Shadows
Kehittäjä Cygnus Studios
Julkaisija Apogee Software
Jakelija App Store
Julkaistu 1. huhtikuuta 1994
Lajityyppi shoot 'em up
Pelimuoto yksinpeli
Alusta PC
Jakelumuoto Levyke
CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Raptor: Call of the Shadows (myös Raptor) on 2D-bittikarttagrafiikalla varustettu shoot 'em up -peli x86-tietokoneille. Sen on tehnyt Cygnus Studios, sittemmin tunnettu Mountain King Studiosina, alun perin MS-DOS-käyttöjärjestelmälle.

Pelistä on myös saatavilla shareware-versio, joka sisältää vain pelin ensimmäisen osan, Bravo Sectorin. Pelin kokoversio on edelleen ostettavissa.[1][2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarina sijoittuu tulevaisuuteen. Pelaaja on palkkasotilas, joka palkataan lentämään huippuunsa varustellulla Raptor-lentokoneella erinäisiä planeettojenvälisiä tehtäviä MegaCorpsin piikkiin.

Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on jaettu kolmeen sektoriin: Bravo sector, Tango sector ja Outer Regions. Jokainen sektori on jaettu yhdeksään pienempään tehtävään, joista kustakin käytetään myös nimitystä aalto. Kokoversiossa pelaaja voi läpäistä sektorit tahtomassaan järjestyksessä, vaikkakin on järkevää mennä sektorit järjestyksessä läpi, erinäisten suojus- ja aseparannusten takia.

Viholliset ja pisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten kaikissa shoot 'em up -peleissä, on Raptorissakin lukuisa määrä vihollisia, joita tuhota. Vaikka lentävät viholliset ovatkin lukumäärältään suurin joukkio, on pelissä myös useita maakohteita kuten taloja, sotilastukikohtia, laivoja sekä ajoneuvoja tuhottaviksi. Loppuvastukset ilmaantuvat aaltojen lopussa sekä vaikeammissa aalloissa myös niiden puolivälissä. Loppuvastukset itsessään ovat yleensä huomattavasti tehokkaampia ja kestävämpiä (kuten myös isompia) kuin aalloissa mukana olevat pienemmät ilma-alukset.

Jokaisesta tuhotusta kohteesta pelaaja saa pisteitä riippuen siitä, kuinka kestäviä ja vaarallisia tuhotut kohteet ovat. Jotkut viholliset myös tuhoutuessaan pudottavat erinäisiä kerättäviä lisäpisteitä.

Aaltojen välissä pelaaja voi käyttää ansaittuja pisteitä erinäisten parannusten ostamiseen. Valikoimasta löytyy 16 erilaista esinettä, energiaa, aseita, pommeja sekä suojakilpiä. Pelaaja voi näillä parannella konettaan miten haluaa, mutta uutta alusta hän ei voi ostaa. Aaltojen välissä pelaajalla on myös mahdollisuus tallentaa peli.

Pelaajan käyttämä Raptor on erittäin kestävä verrattuna muiden shoot 'em up -pelien aluksiin; kuitenkaan pelissä ei ole erinäisiä elämiä vaan kun pelaajalta loppuu energia, Raptor tuhoutuu ja peli on siltä erää ohitse. Kuitenkin pelin loputtua pelaaja voi aina ladata viimeisen tallenteen ja yrittää uudelleen.

Aseet ja kilvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja aloittaa peruskonekiväärillä, mutta voi lopulta sekä ostaa että löytää entistä tehokkaampia aseita. Pelissä on kahta erilaista aselajia, aina valmiina olevat sekä vaihtoehtoiset. Aina valmiina olevia aseita on saatavilla kolme ja erilaisia vaihtoehtoisia kymmenen kappaletta. Vaihtoehtoisia aseita ei voi käyttää yhtä aikaa vaan vain yhtä kerrallaan siinä missä aina valmiina olevia voi käyttää päällekkäin.

Ainutlaatuisia aseita ovat tykit; lasertykki on pelin nopein ja tarkin ase, sillä se tähtää automaattisesti kaikkiin vihollisiin ilmassa, jopa niihin, jotka ovat juuri ilmestymässä ruudulle. Automaattisesti ohjautuva konetykki on vasteajaltaan lasertykkiä hitaampi, mutta se voi ampua useampaa kohdetta niin maalla kuin ilmassakin.

Raptorilla on itsellään 100 pistettä energiaa, joka täyttyy melko hitaasti, ja vain kun pelaaja ei ammu. Energiaa ei palaudu, mikäli pelaaja pelaa Elite-vaikeusasteella. Mikäli lentokone vahingoittuu vakavasti, menettää se jokaiselta osumalta yhden aseen. Kuitenkin pelaaja voi ostaa myös lisäkilpiä, joista jokainen sisältää 100 energiaa lisää. Lisäkilpiä voi korjata joko poimimalla energialisiä kentistä tahi ostamalla aaltojen välissä kaupasta. Pelaajalla voi olla enimmillään 5 lisäkilpeä yhtaikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.gog.com/en/gamecard/raptor_call_of_the_shadows_2010_edition (Arkistoitu – Internet Archive) Raptor: Call of the Shadows - 2010-versio, yhteensopivuus: Windows XP ja uudemmat
  2. http://www.3drealms.com/raptor/index.html Raptor: Call of the Shadows - Alkuperäinen MS-DOS-versio