Rantasalmi Hirsitalot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rantasalmi Hirsitalot on suomalainen maailman vanhin hirsitalotuotemerkki, jonka omistaa Lameco LHT Oy. Rantasalmi Hirsitalot perusti Osmo Ruotsalainen vuonna 1946, ja sen tehdasalue sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan Rantasalmella, Etelä-Savossa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2012 oli 9,3 miljoonaa euroa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantasalmi Oy:n perusti talousneuvos Osmo Ruotsalainen (1915–2002) vuonna 1946 Rantasalmelle. Sahan sijaintiin vaikutti ratkaisevasti sodanjälkeiseen säännöstelyyn liittyvä määräys, jonka mukaan sahatoiminta Suomessa oli sallittua ainoastaan Parikkala–Haapamäki-linjan pohjoispuolella.

Aluksi toiminta oli sahatoimintaa, joka valmisti puutavaraa ja sänkyjä. Myöhemmin tuotantoa kehitettiin niin että v. 1956 valmistui ensimmäinen tehdasvalmisteinen kesämökki Tuusulaan. Saman vuoden toukokuussa Rantasalmi Oy oli mukana Helsingin messuilla, jonka tuloksena tuli muun muassa 27 uutta mökkitilausta.

Vuonna 1958 oli Brysselin maailmannäyttelyssä esillä arkkitehti Reima Pietilän suunnittelema hirsisauna. Tästä alkoi suomalaisten hirsirakennusten vientitoiminta. Kansainvälistyminen lisääntyi edelleen 1960-luvulla, jolloin Rantasalmi Oy oli esillä Chicagon messuilla 1962 sekä Lontoossa 1967.

Kuuluisista suomalaisista arkkitehdeistä myös Heikki ja Kaija Siren suunnittelivat yhtiölle sauna- ja mökkimalleja. Sahatuotanto lopetettiin 1960-luvun alussa kun hirsitalojen valmistaminen vaati keskittymistä.

1970-luvulla yhtiö siirtyi suurempien mökkien ja hirsitalojen valmistukseen kun talotehtaalle valmistui rakennuslinja ja sai oman pistoraiteen alueelleen. Nyttemmin kyseistä pistoraidetta ei enää ole, se purettiin ratatöiden kunnostuksen yhteydessä 2000-luvulla.

Osmo Ruotsalainen myi yrityksen 1970-luvulla Metsäliitolle. Tuolloin yhtiö oli Suomen suurin teollisten hirsitalojen rakentaja. Vuonna 1995 Metsä-Serla luopui Rantasalmi Oy:stä ja pääomistajaksi ja toimitusjohtajaksi tuli Pertti Karhinen.

1995–2010 Rantasalmi Oy oli Suomen yksi suurimmista toimijoista hirsitaloteollisuuden alalla. Suuri osa tuotannosta meni vientiin, muun muassa Japaniin, Venäjälle ja EU-maihin. Parhaimmillaan yhtiö työllisti n. 70 henkilöä. Vuodet 2009–2010 olivat haasteellisia vuosia maailmantaloudessa ja yrityksen osalta se päättyi konkurssiin syyskuussa 2010.

Vuoden 2010 jälkeen Rantasalmi Hirsitalot -tuotemerkki ja Rantasalmi Oy:n liiketoiminta siirtyi varpaisjärveläisen Lameco LHT:n omistukseen. Lameco LHT Oy on perustettu vuonna 2000 ja sen päätuotteita on liimattu lamellihirsi, liimatut rakennustuotteet ja liimatut sisustustuotteet, kuten verhouspaneelit.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantasalmi Hirsitalot valmistaa Rantasalmella hirsirakenteisia omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja ja saunarakennuksia. Yrityksen omistusvaihdoksen myötä tuotevalikoimaa on lisätty liimattujen lamellihirsien ja liimattujen sisustustuotteiden osalta.

Rantasalmi Hirsitalot käyttää tuotteissaan lamellihirttä ja Ekorex-rakennetta.

Rantasalmi Hirsitalojen oston jälkeen Lameco LHT Oy siirsi kaiken talotuotantonsa Rantasalmi Hirsitalojen tiloihin Rantasalmelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]