Metsä Group

Wikipedia
Ohjattu sivulta Metsäliitto
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metsä Group
Yritysmuoto emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunta
Perustettu 1947
Kotipaikka Helsinki[1]
Toimiala metsäteollisuus
Tuotteet puutuotteet, sellu, kartonki ja pehmo- ja ruoanlaittopaperit
Liikevaihto 5 001 milj. € (2012)[2]
Henkilökuntaa 11 500
Tytäryhtiöt Metsä Fibre (ent. Metsä-Botnia)
Metsä Board (ent. M-real)
Metsä Tissue
Kotisivu http://www.metsagroup.fi

Metsä Group (entinen Metsäliitto-konserni) on noin 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni ja yksi maailman suurimmista metsäteollisuuskonserneista. Konsernin yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2012 oli noin 5,0 miljardia euroa, ja se työllistää noin 11 500 henkilöä. Metsä Groupin päämarkkina-alue on Eurooppa.

Konsernin liiketoiminta-alueet ovat puutuotteet (Metsä Wood), sellu (Metsä Fibre), kartonki (Metsä Board), pehmo- ja ruoanlaittopaperit (Metsä Tissue) sekä puunhankinta ja metsäpalvelut (Metsä Forest). Lue Metsä Groupin rakenteesta ja omistuksesta.

Metsä Groupin tuotteiden pääraaka-aineet ovat pohjoismainen puu ja puukuitu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun alussa suomalaiset metsänomistajat päättivät yhdistää voimansa saavuttaakseen vahvemman neuvotteluaseman puukaupassa. Toiminta alkoi yhteismyynneillä ja vuonna 1934 perustettu Metsäliitto Oy jatkoi sitä aluksi puun viennillä. Vuonna 1947 osuuskunnaksi muuttunut Metsäliitto aloitti teollisen toimintansa omalla sahaustoiminnalla ja 1950-luvulla toiminta laajeni kemialliseen metsäteollisuuteen.

Metsäliiton toiminta laajeni ja kansainvälistyi nopeassa tahdissa 1960-luvulta lähtien ja merkittäviä virstanpylväitä Metsäliiton taipaleella olivat mm. Metsä-Serlan muodostaminen G.A. Serlachius Oy:n ja Metsäliiton Teollisuus Oy:n kombinaatiofuusion tuloksena vuonna 1987 sekä selluteollisuuden kasvu ja kehitys Metsä-Botnia Oy:n puitteissa. 1990-luvun kasvun aikana Metsäliitossakin tähyiltiin kotimaan investointien ohella myös maan rajojen ulkopuolisille markkinoille.

2000-luvulle tultaessa Metsäliitto-konsernilla oli 25 000 työntekijää kymmenissä eri maissa. Viime vuosien voimakkaan rakennemuutoksen tuloksena konserni on nyt tiiviimpi kokonaisuus tavoitellen kasvua valituissa liiketoiminnoissa. Vuoden 2012 helmikuussa konserni muutti nimensä Metsä Groupiksi ja uudisti yritysilmeensä. Samassa yhteydessä myös konsernin liiketoiminta-alueiden nimet yhtenäistyivät. Metsä Group otti käyttöön uuden yritystunnuksen, hirvenpään, joka on modernisoitu versio Metsä-Serlan (nyk. Metsä Boardin) aiemmin käyttämästä, Erik Bruunin suunnittelemasta logosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.