R. Ruth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
R. Ruth Oy
Perustettu 1883 (sekatavarakauppa)
1906 (Jyväskylän Höyryleipomo Oy)
1925 (R. Ruth Oy)
Perustaja Robert Ruth
Toimitusjohtaja Ari Routti
Puheenjohtaja Jorma Routti
Kotipaikka Jyväskylä
Toimiala autokauppa, ravintola- ja hotellitoiminta
Liikevaihto 68,5 milj. € (2020)[1]
Henkilöstö 200 (2020)[1]
Tytäryhtiöt Jyväskylän Autotarvike Oy
Savilahden Auto Oy
Mattilanniemen Hotelli Oy
KK Helsinki Oy
Kalevankadun Ravintola Oy
Kalevankadun Base Bar Oy
Omistaja Routin perhe
Kotisivu rruth.fi

R. Ruth Oy on jyväskyläläinen yrityskonserni, jonka nykyisiä toimialoja ovat autokauppa sekä ravintola- ja hotellitoiminta. Vuonna 1925 perustettu yritys tunnettiin 1900-luvulla myös merkittävänä tukkukauppana ja leipomona. R. Ruth -konserni on Jyväskylän vanhin kauppa-alan yritys, joka on ollut alusta asti saman suvun, Routtien, hallussa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukkukauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Ruth (1854–1925) syntyi Jämsän Auvilan kylässä ja aloitti liiketoimintansa tukkukauppiaana välittämällä paikallisia maalaistuotteita Helsinkiin myytäviksi. Vuonna 1883 hän ryhtyi myös vähittäiskauppiaaksi perustamalla sekatavarakaupan Jyväskylän keskustaan, mutta liike tuhoutui tulipalossa jo viisi vuotta myöhemmin. Ruth myi palaneen talon ja sai siitä palovakuutuskorvauksia, ja näillä rahoilla hän perusti Jyväskylään ensimmäisen tukkuliikkeen. Se kasvoi Keski-Suomen suurimmaksi viljatuotteiden ja siirtomaatavaroiden välittäjäksi.

Routit myivät tukkukauppansa vuonna 1980 samaan Tuko-ryhmään kuuluneelle Pohjanmaa Oy:lle, ja vuonna 1992 loppui myös R. Ruthin valtakunnallisen kemikaalitukun toiminta.

Leipomot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1906 Robert Ruth perusti Jyväskylän Höyryleipomon, josta yhdessä tukkukaupan kanssa tuli hänen kuoltuaan R. Ruth Oy. Vuonna 1955 Jyväs-Hyvä-nimen saanut korppu- ja rinkelituotanto eriytettiin omaksi kommandiittiyhtiökseen, ja vuodesta 1993 Jyväshyvä-merkki on kuulunut Fazerille[2].

Vuonna 1992 Ruth hankki omistukseensa Herkkusuu Oy:n, ja laajentuneelle toiminnalle valmistui uudet toimitilat Jyväskylän Hämeenlahteen.

Vuonna 2000 Ruth myi leipomonsa Fazerille ja päätti keskittyä ravintola- ja autokauppatoimintaan. Fazer lakkautti Jyväskylän leipomon, mutta vuonna 2010 aloitti uusi yrittäjä tiloissa leipomotoiminnan nimellä Ruthin Leipomo Oy[3].

Ravintolat ja hotellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Ruthin kahvila avattiin vuonna 1955 Jyväskylän keskustaan Asemakadulle. Sittemmin R. Ruth Oy:n ravintolatoimintaan ovat kuuluneet kahvilat Robert ja Kahvila-Myymälä sekä ravintolat Ruthin Vintti ja Ruthin Ravintola eli Ylä-Ruth. 2000-luvulla toiminta laajeni Helsinkiin, jossa Ruth on enemmistöomistajana ravintoloissa Kolme Kaisaa Sörnäisten kurvissa ja Villi Wäinö Kalevankatu 4:ssä.

Liiketoiminta laajeni hotellialalle Ruth-yhtiöiden ostettua kesäkuussa 2018 toteutetulla Mattilanniemen Hotelli Oy:n eli jyväskyläläisen Hotelli Alban.

Autokauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth-konserni ryhtyi autokauppa-alalle 1963 ostettuaan Jyväskylän Autotarvike Oy:n, joka myy nykyisin Volkswagen-konsernin merkkejä ja Hyundaita. Autokauppa laajentui Savilahden Auto Oy:n oston myötä vuonna 2004 Mikkeliin ja Savonlinnaan ja vuonna 2007 pariksi vuodeksi myös Keuruulle (Keuruun Autokeskus).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b R. Ruth Oy is.fi. Viitattu 19.6.2021.
  2. Jyväs-Hyvän tehdas lakkautetaan Helsingin Sanomat (maksullinen digilehti). 23.8.1995. Viitattu 19.6.2021.
  3. Ruthin leipomo herää henkiin Yle Uutiset. 12.3.2010. Viitattu 19.6.2021.