Pyöreä pöytä (radio-ohjelma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyöreä pöytä on radion keskusteluohjelma.

Pyöreää pöytää lähetetään Yle Radio Suomessa keskiviikkoisin klo 17.30 ja sen lisäksi ohjelma on ladattavissa Yle Areenasta.[1]

Ohjelman suoralla lähetyksellä on keskimäärin vajaat 180 000 kuulijaa ja sen podcast on viikoittain Areenan kuunnelluimpien joukossa[2].

Lähetys kestää puoli tuntia ja se sisältää pelkkää puhetta[3]. Keskustelua ohjaa puheenjohtaja, jonka lisäksi paikalla on kolme muuta keskustelijaa[4]. Aluksi puheenjohtaja esittelee keskustelijat ja puhuttaa näitä lyhyesti jonkin itse valitsemansa, ajankohtaisen aiheen tiimoilta[5]. Tämän jälkeen puheenjohtaja pyytää ensimmäistä keskustelijaa alustamaan oman keskustelunaiheensa[5]. Kukin keskustelijoista tuo ohjelmaan yhden keskustelunaiheen[5]. Alustuksen jälkeen alkaa ensimmäinen keskustelu[5]. Keskustelu kestää noin 8–9 minuuttia[5]. Keskustelu ei yleensä pääty tiettyyn tulokseen tai johtopäätökseen, vaan keskustelua jatketaan niin pitkään, kunnes ohjelman tuottaja antaa merkin[5]. Kymmenen sekunnin mittainen äänimerkki erottaa aiheet toisistaan[4]. Äänimerkin jälkeen siirrytään seuraavaan aiheeseen[5]. Lopuksi puheenjohtaja kiittää keskustelun osallistujia ja päättää lähetyksen[5].

Ohjelma alkoi tammikuussa 2007[6]. Tuolloin ohjelman nimi oli Taustapeilin pyöreä pöytä, mutta nimi typistyi, kun Taustapeili-nimiset ohjelmat lakkautettiin[3].

Ohjelman ensimmäinen puheenjohtaja oli Peter Nyman[6]. Nymanin siirryttyä vuonna 2009 Puoli seitsemän -ohjelmaan Pauli Aalto-Setälästä tuli uusi puheenjohtaja.[6] Aalto-Setälän ryhdyttyä eduskuntavaaliehdokkaksi joulukuussa 2022 hänen tilalleen puheenjohtajaksi tuli Olli Seuri[2]. Syksyllä 2023 puheenjohtajana aloittaa Maria Pettersson[7]. Virallisen puheenjohtajan ollessa poissa puhetta johtaa joko Ruben Stiller tai Pekka Seppänen[4].

Ohjelman alusta alkaen mukana keskustelemassa ovat olleet Pekka Seppänen, Mika Pantzar ja Kaarina Hazard[6]. Paneelin vakiokaartiin kuuluvat kirjailija Juha Itkonen, professori Anu Koivunen, pastori Hilkka Olkinuora, toimittaja Ruben Stiller, toimitusjohtaja Taru Tujunen ja muusikko Maija Vilkkumaa[2]. Vakituisiin jäseniin ovat aiemmin kuuluneet Olavi Uusivirta, Sirkka Hämäläinen, Rakel Liekki, Tuulikki Petäjäniemi, Pekka Laiho ja Fatbardhe Hetemaj[6]. Ohjelmassa ovat vierailleet mm. Hjallis Harkimo, Anne Berner, Lauri Törhönen, Sari Baldauf, Markku Kuisma, Kimmo Alho ja Tommy Lindgren[6].

Ohjelmaa tehdään Ylen radiotalon A5-studiossa[4]. Keskustelijoiden käyttämä pöytä ei ole pyöreä, vaan munuaisen muotoinen[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyöreä pöytä | Yle Areena – podcastit areena.yle.fi. Viitattu 26.9.2022.
  2. a b c Erittäin suositun Pyöreän pöydän puheenjohtajaksi astuu palkittu journalisti Olli Seuri yle.fi. Viitattu 11.1.2023.
  3. a b Keskusteluohjelma | Pyöreässä pöydässä ollaan eri mieltä, mutta sovinnollisesti Helsingin Sanomat. 1.2.2017. Viitattu 26.9.2022.
  4. a b c d e Pyöreän pöydän keskustelu ei lopu ilman äänimerkkiä Jakso. Viitattu 26.9.2022.
  5. a b c d e f g h Minna Hannula: Päällekkäispuhunta suomenkielisessä radiokeskustelussa. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos, 2016 https://core.ac.uk/download/pdf/78562832.pdf
  6. a b c d e f Pyöreän pöydän historiaa yle.fi. Viitattu 26.9.2022.
  7. Päätoimittaja Maria Pettersson ryhtyy luotsaamaan ärhäkkää Pyöreää pöytää yle.fi. Viitattu 21.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]