Puolan tasavalta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puolan tasavalta (puol. Rzeczpospolita Polska) tarkoittaa kolmea eri Puolan valtiota. Ensimmäinen Puolan tasavalta muodostui vuonna 1918, kun Puola pääsi vapaaksi ensimmäisen maailmansodan lopussa Saksalle kuuluneiden ja sen Venäjältä valtaamien alueiden miehityksestä. Valtiollista ajattelua oli edistänyt Saksan Venäjältä miehittämälle Veikselin aluepiirin alueelle perustama epäitsenäinen Puolan kuningaskunta, jonka tarkoituksena oli saada puolalaiset taistelemaan ensimmäisessä maailmansodassa venäläisiä vastaan.

1918–1939[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. syyskuuta natsi-Saksa aloitti Puolan offensiivin eli hyökkäyksen Puolaan. Neuvostoliitto yhtyi Puolan miehitykseen 17. syyskuuta. Puolan tasavalta palautui vuosina 1944–1945, kun Neuvostoliitto eteni kohti Suur-Saksan valtakuntaa. Kuitenkin puna-armeijan läsnäolosta seurasi se, että Neuvostoliitto tuki maan muuttamista kansantasavallaksi, minkä vuoksi vuoksiksi 1952–1989 valtiosta tuli Puolan kansantasavalta (puol. Polska Rzeczpospolita Ludowa). Tämän jälkeen kansandemokraattisesta perustuslaista luovuttiin, jolloin maasta tuli toisen kerran Puolan tasavalta.

1939–1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Das Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete

Puolan oli ensiksi Saksan ja Neuvostoliiton 1939–1941 jakama ja 1941–1945 Saksan tai Saksan sekä Neuvostoliiton miehittämä. Saksan valtakunnan alaisuudessa merkittävä osa Puolan tasavallan valtioalueesta oli joko otettu suoraan Saksan valtakuntaan tai kuului Puolan kenraalikuvernementtin, jota saksaksi nimitettiin Das Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebieteksi eli ’Puolan valloitettujen alueiden kenraalikuvernementiksi’.

Alueella toimi vahva vastarintaliike ja maanalainen valtio.

1945–1952[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Puola jäi Neuvostoliiton vaikutuspiiriin ja muodosti tärkeän osan Saksan demokraattien tasavallan hallintaa, tehtiin Puolasta tasavallasta Puolan kansantasavalta muuttamalla sen perustuslaki kansandemokraattiseksi.

1952–1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolan kansantasavalta oli kansandemokraattisesti järjestetty sosialistinen tasavalta, jossa politiikkaan vaikutti Neuvostoliitto sekä SEV:n ja Varsovan liiton yhteistyö. Maassa oli vallassa Puolan yhtynyt työväenpuolue.

Puolan tasavalta 1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolan kansantasavallan perustuslaki muutettiin, jolloin valtiosta tuli jälleen Puolan tasavalta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolalaisessa historiankirjoituksessa on historiankirjoituksessa käytetty myös nimitystä Molempain kansain tasavalta (puol. Rzeczpospolita Obojga Narodów) 1967 alkaen, kun Leon Lech Beynar salanimellä Paweł Jasienica kirjoitti kolmeosaisen kirjasarjan nimeltä Rzeczpospolita Obojga Narodów.[1] Sillä ei kuitenkaan tarkoiteta tasavaltaa, vaan Puolan kuningaskunnan ja Liettuan suuriruhtinaskunnan muodostamaa valtioliittoa, joka lakkasi olemasta Puolan kolmen jaon jälkeen.

Koska tästä seuraa se, että jo ennen tasavallaksi muuttumistaan 1918 Puolassa ikään kuin oli jo ollut olemassa aatelistasavalta, kutsutaan Puolan toiseksi tasavallaksi Puolan ensimmäistä tasavaltaa. Syytä Molempain kansain tasavallan käsitteen kehittämiseen ei tiedettäne, mutta se liittynee pyrkimykseen osoittaa, että runsaslukuisen aatelin aikaansaama hallinto Puolan Itävallan, Preussin ja Venäjän miehitystä oli itse asiassa demokraattisempi kuin Puolan uutta itsenäistymistä edeltänyt Puolan kahden kapinan vuoksi edeltänyt autoritäärinen hallinto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.