Pukukuva I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pukukuva I
Nimi Pukukuva I
Tekijä Helene Schjerfbeck
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 46 cm
Leveys 56,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Pukukuva I (Tyttö ja appelsiini, Leipurin tytär) on taiteilija Helene Schjerfbeckin öljyvärimaalaus kankaalle, 1908–1909. Kooltaan maalaus on 46×56,5 cm ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Vuonna 1909 Helene Shjerfbeckiltä valmistui kolme tiedossa olevaa Pukukuva-maalausta. Pukukuva I hän maalasi kaksi vuotta. Se on suurpiirteisesti maalattu työ, jonka taidekauppias Gösta Stenman Helsingistä osti vuonna 1913. Toukokuussa seuraavana vuonna 1914 se ostettiin Taideyhdistyksen kokoelmiin. Pukukuva II ja Pukukuva (Leipurin tyttö) syntyivät vuonna 1909. Istuva malli on kaikissa sama: Taimi Lilja (1883–1967), myöhemmin Perttula. .[1]

Pukukuva II on edellistä hieman isompi, 89,5×63 cm, öljyvärityö, jonka Helene Schjerfbeck lähetti arpajaisvoitoksi Suomen Taideyhdistykselle toukokuussa 1909. Sen voitti henkikirjuri Frans Junnelius, joka myi sen Gösta Stenmanille, jolta se siirtyi Taideyhdistyksen kokoelmiin 8.12.1914.[1] Pukukuva II on tyylikäs kokomuotokuva valkopukuisesta Taimi Liljasta kiiltävine tuolinpielineen ja raidallisine siistine pöytäliinoineen samainen appelsiini (kuten Pukukuva I:ssä) ja kukkamaljakko pöydällä.

Kolmas Pukukuva (Leipurin tyttö) on vesiväri- ja hiilityö paperille, 42×31 cm. Se on yksityisomistuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helene Schjerfbeck 150 vuotta. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Pukukuva I. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Pukukuva II. [2] (Arkistoitu – Internet Archive)