Puhtaus ja vaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puhtaus ja vaara
Rituaalisen rajanvedon analyysi
Purity and Danger
An Analysis of a Concepts of Pollution and Taboo
Alkuperäisteos
Kirjailija Mary Douglas
Kieli englanti
Genre tieteellinen kirja
Kustantaja Routledge and Keegan Paul
Julkaistu 1966
Ulkoasu nidottu
ISBN 0-7100-1299-3
Suomennos
Suomentaja Virpi Blom, Kaarina Hazard
Kustantaja Vastapaino
Julkaistu 2000
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 277
ISBN 951-768-047-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Puhtaus ja vaara (Purity and Danger) on Mary Douglasin kirjoittama kirja, joka edustaa teorialtaan symbolista antropologiaa. Kirjassaan Douglas esittää teoriansa ihmisen ajattelusta: miten siihen liittyvät käsitykset puhtaudesta ja saastumisesta. Douglasin teoria on kategoriateoreettinen. Hänen mukaansa ihminen näkee maailman kategorioiden kautta. Kategorioiden rakentaminen synnyttää kuitenkin anomalioita eli poikkeuksia ja epäsäännöllisyyttä, jotka voivat esiintyä yhteisön ajattelussa kulttuurista riippuen joko uhkana tai voimavarana. Usein anomaliaan liitetään uskomus pyhyydestä tai saastaisuudesta, puhtaasta tai epäpuhtaasta.

Lika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lika nousee Puhtaus ja vaara -teoksessa keskeiseksi käsitteeksi. Douglas selittää lian lainaamalla lordi Chesterfieldin lausahdusta: ”Lika on ainetta väärässä paikassa”.[1] Lika loukkaa järjestystä, ja siksi se koetaan usein uhkana. Douglasin mukaan likaan liittyvät toiminnot erotteleminen, puhdistaminen, rajojen vetäminen ja rajojen rikkomisesta rankaiseminen on tapa luoda järjestystä muuten sekavalta tuntuviin kokemuksiin. Lian karttaminen ei ole pelonsekaista tai järjetöntä. Se voi olla luovaa toimintaa. Lian poistaminen on positiivinen yritys järjestää ympäristöä. Lika on myös suhteellista. Esimerkiksi ruoka on puhdasta lautasella, mutta paidalle tipahtaessa se muuttuu liaksi.

Pyhä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Douglas määrittelee pyhän heprean kielen sanan qdš (’Jumalalle erotettu’) perusteella. Pyhä on erilleen asetettu. Se on eheä, kokonainen ja täydellinen. Ihmisillä on taipumus luoda käsityksiä siitä, mikä on pyhää ja arvostettavaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.