Puheen taltioiminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puheen taltioimisella tarkoitetaan menetelmiä, joilla puhe voidaan taltioida kirjoitettuun muotoon. Puhetta voidaan tallentaa myös nauhoittamalla ja tallentamalla joko ääni tai kuva, mutta näitä ei pidetä varsinaisina puheentaltioimismenetelminälähde?.

Puheentaltioimismenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheen taltioiminen on mahdollista seuraavin menetelmin:

1) Pikakirjoituksessa kirjoitetaan pidetty puhe.

Pikakirjoitus voi olla

- konepikakirjoitusta tai

- käsipikakirjoitusta

2) Puheentunnistusohjelmalla tuotetaan puheesta tietokoneen avulla tekstimuoto. Se räätälöidään yhdelle käyttäjälle ja tämän äänelle.

Puheen taltioijalla on käytössään nk. stenomask, johon puhe sanellaan.

Tosiaikainen puheen taltioiminen ja kielen kääntäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään konepikakirjoituksen tuottama teksti voidaan kääntää nk. CAT-järjestelmällä eli tietokoneavusteisella kääntämisohjelmalla suoraan normaaliksi tekstiksi. Tämä on mahdollistanut puheiden tosiaikaisen tulkitsemisen, mitä käytetään muun muassa television tekstityksessä kuulovammaisille.

Tosiaikainen puheen tulkitseminen ja tähän liitetty tekstin tosiaikainen kääntäminen on mahdollistanut tekstin tosiaikaisen tuottamisen usealle kielelle.

Käsipikakirjoituksen tulkitseminen koneellisesti liittyy hahmontunnistukseen. Koska pikakirjoitusmerkit kuvaavat sanoja tai sanayhdistelmiä eivätkä näin ollen ole erillisiä, käsipikakirjoituksen kääntämisessä ei ole vielä edistytty pitkälle.

Puheen taltioimista edistävät järjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]