Keskustelu:Puheen taltioiminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Määritelmästä[muokkaa wikitekstiä]

Olisi kiva saada jokin järkevä lähde tähän: Puheen taltioimisella tarkoitetaan menetelmiä, joilla puhe voidaan taltioida kirjoitettuun muotoon. Minusta taltiointi ei voi mitenkään olla rajoitettu käsittämään jotain tiettyä taltiointimenetelmää, vaan esimerkiksi presidentin uudenvuodenpuheen videointi on taltiointia siinä missä sen muistiinkirjoittaminenkin. Tajuan, että ehkä tietyissä piireissä käsitettä on vakiinnuttu käyttämään näin, mutta yleiskielessä sitä kyllä käytettäisiin toisin. Joku kenttää tunteva voisi ehkä kirjoittaa tuon määritelmän vähän paremmaksi?--Qtea 8. tammikuuta 2008 kello 23.28 (UTC)

Ei kai semmoista olekaan, muutetaan. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 23.29 (UTC)
Tai ei sittenkään. Nauhoitteeethan voidaan kirjata.. Pannaan vaan lähdepyyntö niinkuin ehdoitit. Toki sen olisit saanut laittaa itsekin. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 23.32 (UTC)

Taltioiminen tarkoittaa ihan suomen kielen sanakirjojen mukaan arkistoon tallentamista. Taltioimisen sijaan pitäisi yleensä puhua tallentamisesta, mutta tallentaminen voi ihan hyvin tapahtua nauhallekin (kuten edelläkin todettiin). Tässä yhteydessä olisi kai parasta puhua transkriptiosta (tai transkriboinnista). Transkriptiolla on tosin useita merkityksiä, mutta "puheen transkriptio" lienee riittävän yksikäsitteinen. --Ryhanen 22. maaliskuuta 2008 kello 18.13 (UTC)