Presidentillinen palatsi (Taiwan)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Presidentillinen palatsi
總統府
Palatsin julkisivu kuvattuna 2014
Palatsin julkisivu kuvattuna 2014
Osoite Chongqing nanlu 1 duan 122, Zhongzheng, Taipei
Sijainti Taipei, Taiwan
Valmistumisvuosi 1919
Suunnittelija Uheiji Nagano
Omistaja Taiwan Kiinan tasavalta
Käyttäjä Presidentti
Varapresidentti
Verkkosivut
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Presidentillinen palatsi (kiin.: 中華民國總統府; pinyin: Zhōnghuá Mínguó Zǒngtǒngfǔ) on Kiinan tasavallan presidentin virallinen toimisto, jossa presidentti ja hänen kansliansa työskentelevät.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustyö aloitettiin vuonna 1912 ja ne saatiin päätökseen vuonna 1919. Rakennuksen alkuperäinen käyttäjä oli Taiwanin kenraalikuvernööri saaren ollessa osa Japanin imperiumia. Palatsin suunnitteli Uheiji Nagano, jonka työ oli yksi seitsemästä suunnittelukilpailuun ilmottautuneista ehdokkaista. Uheijin työ sijoittu aluksi toiseksi kisassa, mutta ensimmäiseksi tulleen työn tultua hylätyksi sen muistuttaessa liikaa Haagissa sijaitsevaa Rauhanpalatsia. Rakennustyömaan tieltä raivattiin Kungfutselle ja Guan Yulle pyhitetyt tempelit, lammikko ja muutama talo. Kustannukset olivat 2,8 miljoonaa jeniä.[1].

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palatsi avasi ovensa yleisölle vuonna 1995 ja keskimäärin siellä vierailee 10 000 turistia kuukaudessa. Huoneita palatsissa on yli 300 ja suurin osa niistä on edelleen Taiwanin hallinnon käytössä.[2]. Sisäänpääsy ei maksa mitään ja turisteja otetaan vastaan arkisin vain 9–11:30 välisenä aikana.[3]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History of the Presidential Office Building english.president.gov.tw. Viitattu 25.9.2021. (englanniksi)
  2. McEneaney, Ciaran: Things You Didn't Know About Taiwan's Presidential Office Building Culture Trip. 2.7.2018. Viitattu 26.9.2021. (englanniksi)
  3. Office of the President Taipei Travel. Viitattu 26.9.2021. (englanniksi)