Poughkeepsie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Entinen rautatiesilta Poughkeepsie Bridge on nyt jalankulkijoiden käytössä.

Poughkeepsie [pə'kɪpsiː] on kaupunki Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltiossa. Se on Dutchessin piirikunnan keskuskaupunki. Vuonna 2010 itse kaupungin (City of Poughkeepsie) asukasluku oli 32 736 ja sitä ympäröivän esikaupungin (Town of Poughkeepsie) 43 341.[1] Poughkeepsie sijaitsee Hudsonjoen laaksossa puolivälissä New Yorkin ja Albanyn kaupunkeja ja on osa New Yorkin metropolialuetta.

Nimi Poughkeepsie tulee wappinger-intiaanien kielestä ja tarkoittaa kaislakattoista taloa pienen puron varrella. Poughkeepsien ensimmäiset eurooppalaissiirtolaiset olivat hollantilaisia ja kaupungista tuli New Yorkin osavaltion toinen pääkaupunki pian Amerikan vallankumouksen jälkeen. Se sai kaupunkioikeudet vuonna 1854. Kaupungin maamerkki on Hudsonjoen ylittävä korkea Poughkeepsie Bridge, entinen rautatiesilta vuodelta 1900, joka vaurioitui tulipalossa 1974 ja avattiin uudelleen kävelysiltana 2009. Toinen tärkeä silta, Mid-Hudson Bridge, on vuodelta 1930 ja sitä pitkin joen ylittää U.S. Route 44.

Historiaa ja nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Main Mall Row, historiallinen kortteli Poughkeepsien keskustassa.

Poughkeepsiesta tuli 1700-luvulla tärkeä valaiden jatkokäsittelypaikka, ja 1800-luvulla se oli merkittävä teollisuuskeskus paperitehtaineen, hattutehtaineen ja panimoineen. Alueen luonnonkauneus sai monet rikkaat perheet kuten Astorit, Rogersit ja Vanderbiltit rakentamaan sinne loisteliaita lomapalatseja. Vanderbiltien talo Hyde Parkin esikaupungissa on listattu kansallisten historiallisten muistomerkkien joukkoon. Poughkeepsie tunnetaan myös osavaltion vanhimmasta kulttuurilaitoksesta, Bardavonin vuonna 1869 perustetusta oopperatalosta, joka toimii myös Hudson Valley Philharmonic -orkesterin kotisalina. Kaupungin taidemuseoita ovat Frances Lehman Loeb Art Center ja The Barrett Art Center.

Korkeakouluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poughkeepsiessä toimii kaksi yliopistoa, Adelphi Universityn Hudson Valleyn kampus ja Ridley-Lowell Business and Technical Institute, sekä vuonna 1861 perustettu, alun perin naisille tarkoitettu korkeakoulu Vassar College. Hyde Parkissa on ravintolakoulu The Culinary Institute of America. Muita oppilaitoksia ovat Dutchess Community College ja Marist College.

Työnantajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IBM-tietotekniikkayhtiöllä on paljon toimintaa Poughkeepsiessä, joskin tämä aiemmin yhtiön päätehtaaksi kutsuttu yksikkö on ollut pienenemään päin 2000-luvulla.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poughkeepsie on New Yorkista tulevan Metro-North-rautatien Hudson Line -haaran pohjoinen pääteasema. Myös Amtrak -kaukojunat pysähtyvät kaupungissa matkallaan Manhattanin Pennsylvania Stationilta kohti Albanya ja Chicagoa.

Lähimmät liikennelentokentät ovat Stewart International Airport noin 40 kilometriä etelään Newburghissa sekä Albany International Airport noin 137 km pohjoiseen. Kansainvälistä lentoliikennettä palvelevat New Yorkin kolme kenttää, JFK (142 km etelään), Newark (142 km etelään) ja LaGuardia (130 km etelään).

Kuuluisia entisiä ja nykyisiä asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geographic Identifiers: 2010 Demographic Profile Data (G001): Poughkeepsie city, New York, U.S. Census Bureau, American Factfinder. Viitattu 10.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Poughkeepsie, New York