Porosaari (Ranua)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porosaari on saari Simojärvellä Ranuan kunnassa Lapin maakunnassa. Saari sijaitsee Sääskilahden (Sääskenperän) kylän edustalla.

Saaren suurin pituus on noin 4,8 kilometriä ja sen suurin leveys on 2,2 kilometriä. Levein kohta on saaren pohjoisosassa, eteläosa muuttuu kapenevaksi kannakseksi ja päättyy Porosaarennokan niemeen. Saaren korkeimmat kohdat kohoavat noin kymmenen metrin korkeuteen järven pinnan yläpuolelle. Maastonmuodoiltaan saari on kumpuilevaa, ja harjujen väliin jäävillä alangoilla vallitseva luontotyyppi on joko suota tai avosuota. Saarella on myös kolme lampea, Porolampi, Kaijanlampi ja Ahmalampi, joiden vedenpinta on noin metrin Simojärven vedenpinnan yläpuolella.[1]

Saarella on yksi pientila sekä kesäasuntoja. Saarella on myös kaksi laavua sekä kamiinalämmitteinen Porosaaren autiotupa.[2] Tupa on niin kutsuttu päivätupa, sillä siellä ei ole makuupaikkoja.

Ranuan Historian mukaan saari on saanut todennäköisesti nimensä metsäsaamelaisten tavasta pitää poroja saarella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maanmittauslaitos: Kansalaisen Karttapaikka (peruskarttanäkymä 1:40000) kansalaisen.karttapaikka.fi. Viitattu 09.06.2007.
  2. Metsähallitus: Porosaari, päivätupa luontoon.fi. 31.08.2006. Viitattu 09.06.2007. [vanhentunut linkki]