Ranuan eläinpuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karhu-uros Palle kesän 2006 helteessä.

Ranuan eläinpuisto on Suomen pohjoisin eläintarha, joka avattiin vuonna 1983. Alueella on noin 50 eläinlajia ja 200 eläinyksilöä. Alueella on myös makeismyymälä, viinimyymälä ja matkamuistomyymälä. Kesäisin alueella on kotieläinpuisto, satupuisto, autorata ja ratsastusmahdollisuus.

Eläinpuistossa asustavat Suomen ainoat jääkarhut. Vanhempi niistä, Manasse, tuotiin Kolmårdenin eläinpuistosta vuonna 1991, nuorempi Venus Saksasta Rostockin eläinpuistosta keväällä 2006. Venus sai pennut 18. marraskuuta 2011, joista toinen jäi eloon ja voi hyvin. Jääkarhut ovat hyvin stressiherkkiä, ja siksi on ihme että pentu on säilynyt hengissä. Sen syntymää valmisteltiin huolellisesti häiriöiden estämiseksi.[1] Jääkarhunpennun nimeksi valittiin "Ranzo".[2]

Eläinpuistossa on jääkarhujen lisäksi myös ruskeakarhuja, susia, ilveksiä, saukkoja, ahmoja ja muita näätäeläimiä, majavia, useita hirvieläimiä kuten hirviä, poroja, ja peuroja, villisikoja, useita vesi- ja petolintulajeja, kuten sorsia, pöllöjä ja haukkalintuja sekä kyykäärmeitä.

Raimo O. Niemen ohjaamassa ja vuonna 1998 valmistuneessa elokuvassa Poika ja ilves oli pääosassa Ranuan eläinpuiston ilveksiä. Tärkein rooli oli Väinö-ilveksellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 65°56′32″N, 026°28′06″E