Poppana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poppanaliina, poppanasukkula ja tehdasvalmisteista kudetta kiekolla.

Poppana on puuvillasta kudottu jäykkä kangas.[1] Poppanaa käytetään joko sellaisenaan, esimerkiksi seinävaatteena tai pöytäliinana, tai sitä voidaan käyttää myös materiaalina, esimerkiksi vaatteissalähde?. Poppanaa on alkujaan käytetty myös olkipatjojen päällä suojaamaan piikikkäiltä oljenpäiltä. Poppana-sana on kotoisin Etelä-Karjalasta, ja siitä on käytetty myös nimityksiä rököraanu, rääpälvaate, rääsäle ja nukeri.[2]

Poppanakude leikataan kankaasta täysvinoon ohuiksi kuteiksi. Vinoon leikkaamisen ansiosta valmiin tuotteen pinta on samettimaisen pehmeä. Nykyisin poppanan loimena on useimmiten 6-säikeinen kalalanka.[2]

Aiemmin materiaalina käytettiin vanhoja vaatteita, kuten matonkuteisiinkin. Sittemmin poppanakudetta on valmistettu myös teollisesti. Teollisesti valmistettu poppana hyödynsi ensin raaka-aineenaan teollisuuden jäännösmateriaalia, niin kutsuttua paalikudetta, jota kutoja itse leikkasi kapeammaksi. Poppanan yleistyttyä ja kysynnän kasvettua kehitti Pirkanmaan Kotityö Oy markkinoille ensimmäisen poppanakuteen vuonna 1973.lähde? Nykyään poppanoita kudotaan sekä vanhoista että uusista kankaista leikatuista kuteista.

Tekstiilitaiteilija Annikki Karvinen on tullut poppanavaatteiden suunnittelijana maailmankuuluksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. poppana Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 2.7.2022.
  2. a b Lundahl-Pouttu, Aija (toim.): Kestävä, pestävä poppana. Uusi, iloinen mallikirja kutojille. Tampere: Pirkanmaan kotityö, 1995. ISBN 951-97325-0-0.
  3. Hietaniemi, Marjatta: Huittisten tyttö vei poppanan maailmalle. Turun Sanomat, 28.11.2003. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 30.9.2012.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.