Pitsán taulut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitsán taulut
Yksi Pitsán tauluista: uhrikulkue.
Yksi Pitsán tauluista: uhrikulkue.
Nimi Pitsán taulut
Valmistumisvuosi noin 540 eaa.
Taiteenlaji maalaus
Sijainti Kansallinen arkeologinen museo, Ateena, Kreikka

Pitsán taulut (kreik. Οι Πίνακες των Πιτσά, Oi Pínakes ton Pitsá) on joukko Pitsán kylän läheltä Korinthiasta Kreikasta löydettyjä antiikin aikaisia maalattuja puulevyjä. Ne on ajoitettu arkaaiselle kaudelle noin vuoteen 540 eaa.[1][2] Taulut ovat varhaisimpia säilyneitä esimerkkejä kreikkalaisista puulle tehdyistä maalauksista.

Yksi Pitsán tauluista: joukko naisia.

Pítsan tauluja on yhteensä neljä. Taulut löydettiin Saftoulíksen luolasta (Spiliá Saftoulí) nykyisin Xylókastro-Evrostínan kuntaan kuuluvan Pitsán kylän läheltä vuonna 1934. Alue on ollut antiikin aikana Sikyonin kaupungin alaisuudessa, ja luola on toiminut nymfeille omistettuna pyhäkkönä. Taulut ovat olleet luolaan jätettyjä votiivilahjoja ja esittävät uskonnollisia menoja. Ne on maalattu temperaväreillä, pääosin sinisellä ja punaisella, valkoiselle taustalle sypressipuusta tehdyille pienille paneeleille. Paneelien paksuus on noin 0,5 senttimetriä ja kahden suurimman koko noin 30 × 15 senttimetriä.[1][2][3]

Merkittävimmässä puupaneelissa esitetään uskonnollinen kulkue, jossa kolme naista, kolme lasta ja yksi mies lähestyvät alttaria. Ensimmäinen naisista kantaa uhriaineita korissa päänsä päällä ja kaataa kädellään juomauhria alttarille. Yksi lapsista kuljettaa uhrattavaa lammasta, kun taas toiset lapset soittavat huilua ja lyyraa. Muut henkilöt pitävät käsissään lehviä. Taulussa on arkaaisella korinttilaisella aakkostolla tehty piirtokirjoitus, jossa maalaus omistetaan nymfeille. Lisäksi kirjoitus nimeää kaksi naisista, jotka ovat Euthydika ja Eukholis, sekä maalarin, jonka nimestä on säilynyt vain loppuosa ...Korinthios (”...Korinttilainen”). Toisessa hyvin säilyneessä paneelissa on naisia, jotka ovat mahdollisesti nymfejä.[1][3][4][5]

Taulut ovat esillä Kansallisessa arkeologisessa museossa Ateenassa (artikkeli 16464).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Panel from Pitsa Ministry of Culture and Sports. Arkistoitu 15.11.2012. Viitattu 22.8.2016.
  2. a b Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Pitsa”, Antiikin käsikirja, s. 429. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. a b Larson, Jennifer Lynn: Greek Nymphs: Myth, Cult, Lore, s. 232. Oxford University Press, 2001. ISBN 0195122941. Teoksen verkkoversio.
  4. Pitsa Painted Panels Ancient Greece. Viitattu 22.8.2016.
  5. Πιτσά Korinthia.net. Arkistoitu 4.5.2012. Viitattu 22.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]