Pikkuviherkaija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkuviherkaija
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Viherkaijat Cyanoramphus
Laji: malherbi
Kaksiosainen nimi

Cyanoramphus malherbi
Souancé, 1857

Katso myös

  Pikkuviherkaija Wikispeciesissä
  Pikkuviherkaija Commonsissa

Pikkuviherkaija (Cyanoramphus malherbi) on äärimmäisen uhanalainen Uuden-Seelannin eteläisillä saarilla elävä viherkaijoihin kuuluva kaijalaji[1].

Kooltaan pikkuviherkaija on noin 23 cm. Yleisväritykseltään laji on vihreä lukuun ottamatta mustia siivenkärkiä, sinisiä siivenreunuksia ja otsan keltaista ja punaista aluetta. Pikkuviherkaija muistuttaa uudenseelanninviherkaijaa (Cyanoramphus novaezelandiae) ja kruunuviherkaijaa (Cyanoramphus auriceps). Uudenseelanninviherkaijalla on kirkkaamman punainen otsakruunu ja kruunuviherkaijalla kruunu on väriltään keltavihreä. Naaraan nokka on hieman koiraan nokkaa pienempi.[2]

Pikkuviherkaijan elinympäristöä ovat etelänpyökkiä (Nothofagus) kasvavat metsät. Puustossa on oltava koloja pesimistä varten. Ravintonaan linnut käyttävät siemeniä, hedelmiä, lehtiä, kukkia, nuppuja sekä selkärangattomia.[2]

Pikkuviherkaijakannan kooksi arvioidaan 50–250 yksilöä[2]. Suurimmat uhat lajille ovat elinympäristön tuhoutuminen hakkuiden takia sekä saarelle levinneet, erityisesti poikasia ja munia syövät kärpät ja rotat[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Cyanoramphus malherbi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.4.2014. (englanniksi)
  2. a b c Malherbe's Parakeet – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 1. lokakuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.