Phytotriades auratus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phytotriades auratus
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot Anura
Heimo: Lehtisammakot Hylidae
Suku: Phytotriades
Laji: auratus
Kaksiosainen nimi

Phytotriades auratus
Boulenger, 1917

Katso myös

  Phytotriades auratus Wikispeciesissä
  Phytotriades auratus Commonsissa

Phytotriades auratus on lehtisammakoihin kuuluva äärimmäisen uhanalainen sammakkolaji. Se muistuttaa Amphodus wuchereri -lajia ja on aikojen kuluessa kuvattu sen kanssa samaan sukuun kuuluvaksi, mutta lajit on sittemmin erotettu eri sukuihin. Phytotriades auratus elää tiiviissä yhteydessä ananaskasveihin kuuluvan epifyyttisen Glomeropitcairnia erectiflora -lajin kanssa ja asuu kasvin lehtien sisään kertyneessä vesialtaassa.

Phytotriades auratus -lajin ajateltiin pitkään elävän kotoperäisinä ja eristyneinä populaatioina Trinidadin saaren pohjoisosassa saaren kahden korkeimman vuorenhuipun alueilla. Sittemmin lajia on löydetty myös Venezuelasta Parian niemimaalta. Geologisesti Trinidadin pohjoisosien vuoristo on samaa vuorijonoa Parian niemimaan läpi kulkevan vuoriston kanssa ja Venezuelan rannikon sekä Trinidadin ja muutamien muidenkin ympärillä olevien saarten välillä on ollut maayhteys pleistoseenin ja plioseenin aikaan neljästä seitsemään miljoonaa vuotta sitten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rivas, G. A. & de Freitas Santos, M., 2015: Discovery of the Critically Endangered Golden Tree Frog, Phytotriades auratus (Boulenger, 1917), in Eastern Venezuela, with Comments on its Distribution, Conservation, and Biogeography — Herpetological Review 46 (2) (pdf (Arkistoitu – Internet Archive)) (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Amphibian Specialist Group: Phytotriades auratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.12.2022. (englanniksi)