PETO (radioverkko)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Peto (radioverkko))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

PETO oli Suomen palo- ja pelastustoimen vanha analoginen radioverkko, joka toimi 160 MHz:n taajuusalueella. Viranomaisradioverkko VIRVE korvasi vanhan radiojärjestelmän. Peto-verkon tukiasemat ajettiin virallisesti alas joulukuussa 2004, mutta paikoin vanhan radiojärjestelmän laitteita on vieläkin aktiivikäytössä. Elektro-Arola Oy valmistaa TIU-5 -nimistä yksikköä, jonka avulla vanhan järjestelmän tukiasema ja nykyisin käytössä oleva Virve-radioverkko voidaan liittää keskenään yhteen. Kyseistä yksikköä käytetään ainakin seuraaviin käyttötarkoituksiin:

  • Joillakin palokunnilla on vieläkin käytössä vanhassa radiojärjestelmässä toimivia hakulaitteita. Näihin hakulaitteisiin saadaan lähetettyä nykyisin Virve-verkon kautta tulevat hälytykset.
  • Joillakin tehdasalueilla Virve-verkon kuuluvuus on huomattavasti heikompi kuin vanhan radiojärjestelmän ja siksi vanha verkko voi olla ainoa kunnolla toimiva ratkaisu liikennöitäessä tehtaan sisällä. Pahimmillaan Virven kuuluvuus saattaa hävitä välittömästi mentäessä tehdasrakennuksen sisään. Syynä on se, että Virven käyttämät UHF-radiotaajuudet (380–400 MHz) läpäisevät heikommin tehdasrakennusten paksuja seiniä lähde?, eikä tilannetta helpota tehtaissa olevat sähköisten häiriöiden (esimerkiksi sähkökeskukset, taajuusmuuttajat ym.) lähteet. Liikenne jostakin Virve-verkon puheryhmästä voidaan ohjata johonkin vanhan radiojärjestelmän kanavaan ja näin sekä Virveä että vanhaa järjestelmää käyttävät tahot voivat liikennöidä keskenään.
  • Väestöhälyttimien, asemakaiuttimien, komentopuhelimien ym. vanhaa radiojärjestelmää käyttävien järjestelmien ohjauslaitteita ei tarvitse välittömästi uusia, vaan vanhoja laitteistoja voidaan käyttää siihen asti kunnes ohjauslaitteiston uusiminen tulee muutoin ajankohtaiseksi.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.