Percival

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Galahad, Bors ja Percival löytävät Graalin. William Morrisin maalaus.
Chrétien de Troyes: Perceval, le Conte du Graal. Keskiaikaisen käsikirjoituksen kuvitusta.

Percival tai Perceval on kuvitteellinen henkilö, joka esiintyy kuningas Arthuriin liittyvissä legendoissa. Hän on yksi pyöreän pöydän ritareista. Walesinkielisessä kirjallisuudessa hänen nimensä on Peredur.

Useimpien tarinoiden mukaan Percival on aatelinen, ja hänen isänsä on joko kuningas Pellinore tai joku ylhäinen ritari. Percival päättää ryhtyä ritariksi tavattuaan muutamia ritareita. Hän lähtee kuningas Arthurin hoviin, jossa hän osoittautuu erinomaiseksi soturiksi, ja hänet valitaan pyöreän pöydän ritariksi.

Percival yhdistettiin Graalin maljan etsintään jo varhaisimmissa Arthurista kertovissa legendoissa. Chrétien de Troyes kertoo Percevalista, joka ensin epäonnistuu tehtävässään, mutta oppii erehdyksestään ja lopulta löytää Graalin.

Myöhemmissä versioissa Graalin tärkein löytäjä on Galahad, mutta Percival pysyy kuitenkin yhtenä kolmesta maljan löytävästä ritarista. Kolmas ritareista on sir Bors joka tarun mukaan ainoana palasi etsintämatkaltaan.

Ilmeisesti Troyesin tarinasta inspiroituneena kirjoitti hiukan myöhemmin saksalainen ritari ja runolaulaja Wolfram von Eschenbach oman versionsa Parsifal, johon myös Richard Wagnerin Parsifal -ooppera pohjautuu.


Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.