Percival

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuvitteellisesta henkilöstä. Ruotsalaisesta kirjailijasta kertoo artikkeli Percy Backlund
Galahad, Bors ja Percival löytävät Graalin. William Morrisin maalaus.
Chrétien de Troyes: Perceval, le Conte du Graal. Keskiaikaisen käsikirjoituksen kuvitusta.

Percival tai Perceval on kuvitteellinen henkilö, joka esiintyy kuningas Arthuriin liittyvissä tarinoissa. Hän on yksi pyöreän pöydän ritareista. Walesinkielisessä kirjallisuudessa hänen nimensä on Peredur.

Useimpien tarinoiden mukaan Percival on aatelinen ja hänen isänsä joko kuningas Pellinore tai joku ylhäinen ritari. Tavattuaan muutamia ritareita Percival ryhtyy itsekin ritariksi. Hän lähtee kuningas Arthurin hoviin, jossa hän osoittautuu erinomaiseksi soturiksi, ja hänet valitaan pyöreän pöydän ritariksi.

Percivalin keskeinen ominaisuus on lapsenomainen viattomuus, joka suojelee häntä maallisilta houkutuksilta ja erottaa hänet muista pyöreän pöydän ritareista. Viattomuus myös yhdistää hänet kansantarinoista tuttuun yksinkertaisen sankarin tai hupsun aiheeseen. Percival yhdistettiin Graalin maljan etsintään jo varhaisimmissa Arthurista kertovissa tarinoissa. Chrétien de Troyes kertoo Percevalista, joka ensin epäonnistuu tehtävässään, mutta oppii erehdyksestään ja lopulta löytää Graalin. Troyes'n tarinassa Le Conte du Graal Percival menee haavoittuneen Kalastajakuninkaan linnaan, jossa hän näkee salaperäisen astian. Percival ei kuitenkaan esitä kysymystä, joka parantaisi Kalastajakuninkaan, koska Percivalia on aiemmin kehotettu olemaan kyselemättä liikoja. Sittemmin Percival osallistuu Graalin maljan etsintöihin ja oppii vähitellen, mitä todellinen ritarius ja sen yhteys kirkon opetuksiin merkitsee. Myöhemmissä versioissa Graalin tärkein löytäjä on Galahad, mutta Percival pysyy kuitenkin yhtenä kolmesta maljan löytävästä ritarista.[1] Kolmas ritareista on sir Bors joka tarun mukaan ainoana palasi etsintämatkaltaan.

Saksalainen ritari ja runolaulaja Wolfram von Eschenbach on kirjoittanut Percivalin kasvutarinasta 1200-luvulla oman versionsa Parzival eli Parsifal, johon Richard Wagnerin ooppera Parsifal pohjautuu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Perceval Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica. Viitattu 1.6.2015. (englanniksi)