Pekkaspäivät

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pekkaspäivät eli työajan lyhennysvapaat ovat suomalaisessa työehtosopimuksessa oleva sopimus, jossa työntekijälle kertyy palkallista vapaa-aikaa. Niitä kertyy, mikäli työehtosopimuksen määräämä enimmäistyöaika on lain määräämä kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Useissa työehtosopimuksissa on työn enimmäismääräksi sovittu kuitenkin 7,5 tuntia vuorokaudessa tai 37,5 tuntia viikossa.

Pekkaspäivien tarkoitus on tasata työaika keskimäärin 36,6 tuntiin viikossa eli 1 732 tuntiin vuodessa (vuosi 2004). Päivittäisen 8 tunnin työajanlyhennys on nykyään 21 minuuttia ja ne saa useimmin ns. säästää, jolloin voi pitää palkallista lomaa vaikka kerran kuukaudessa noin yhden päivän. Osa yrityksistä antaa liittää kertyneet tunnit vuosilomaan.

Nimitys "pekkaspäivät" juontaa vuoteen 1984, jolloin työajan lyhentämiseen tähtääviin päätöksiin osallistui ratkaisevasti valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.