Papuankuskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Papuankuskus
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Pussieläimet Metatheria
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Phalangeriformes
Yläheimo: Phalangeroidea
Heimo: Pussikiipijät Phalangeridae
Suku: Phalanger
Laji: matanim
Kaksiosainen nimi

Phalanger matanim
Flannery 1987

Papuankuskus (Phalanger matanim) on äärimmäisen uhanalainen pussikiipijöiden heimoon kuuluva eläinlaji Papua-Uudesta-Guineasta.

Sen uhanalaisuutta on aiheuttanut elinympäristön häviäminen ja metsästys. Eläin on tavattu vain kuusi kertaa Telefominin ja Tifalminin alueilla. Metsä, josta se löydettiin, paloi kokonaan vuonna 1998 El Niño -ilmiöön liittyvissä metsäpaloissa.[1]

Papuankuskus painaa 1–2 kg. Sen pää ja vartalo ovat yhteensä 35–45 cm pitkät, häntä noin 30 cm. Se on pörröinen pyöreämuotoinen eläin, jonka tuuhea turkki on selkäpuolelta harmaa, vatsasta valkea.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leary, T., Seri, L., Flannery, T., Wright, D., Hamilton, S., Helgen, K., Singadan, R., Menzies, J., Allison, A., James, R., Salas, L. & Dickman, C.: Phalanger matanim IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.3.2023. (englanniksi)
  2. Russell A. Mittermeier, Don E. Wilson: Handbook of the Mammals of the World – Volume 5 Monotremes and Marsupials.. Lynx, 2015. ISBN 978-84-96553-99-6. lainaus GBIF-palvelussa (viitattu 1.4.2023).
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.