Encore Ympäristöpalvelut

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Paperinkeräys Oy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Encore Ympäristöpalvelut Oy[1]
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1943[2]
Toimitusjohtaja Olli Kellokumpu
Kotipaikka Helsinki, Suomi[1]
Toimiala Jätteen ja romun tukkukauppa[1]
Liikevaihto Nousua 79 milj. (2021)[2]
Henkilöstö 220 (2021)[2]
Kotisivu encorepalvelut.fi
Yrityksen pääkonttori Helsingin Porkkalankadulla.

Encore Ympäristöpalvelut Oy (aiemmin Paperinkeräys Oy) on vuonna 1943 perustettu kierrätys- ja jätehuolto, kuormalava- ja tietoturvapalveluita tarjoava yritys. Se myös kerää paperia ja toimittaa sen raaka-aineeksi. Encore Ympäristöpalvelut myy keräyspaperin lisäksi muitakin uusioraaka-aineita ja tuotteita raaka-aineeksi, energiaksi tai uudelleen käytettäväksi.

Encore Ympäristöpalvelut Oy vastaa paperin talteenotosta koko Suomessa. Encore Ympäristöpalvelut Oy sopii kuntien tai kunnallisten liikelaitosten kanssa keräyspisteiden paikoista ja käyttää paikallisia alihankkijoita keräyspisteiden tyhjennyksiin ja paperin kuljetuksiin. Yritys myös neuvoo ja opastaa kuluttajia.

Encore Ympäristöpalvelut Oy on suomalaisten metsäteollisuusyritysten vuonna 1943 perustama yritys. Encore Ympäristöpalvelut on osa Stena Recyclingia. Lokakuussa 2022 Encore Ympäristöpalvelut siirtyi yrityskaupassa Stenan Recyclingin omistukseen.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin paperin kerääminen aloitettiin paperin raaka-aineen niukkuuden tähden. Saksassa oli kova paperipula 1920-30-luvuilla, ja silloin liikemies Ruben Liebkind alkoi toimittaa keräyspaperia Suomesta Saksaan. Kun paperista maksettiin kerääjille palkkioita, alkoivat aatteelliset yhdistykset saada rahaa keräämällä paperia.

Sotavuosina ja toisen maailmansodan jälkeen teollisuus kärsi kovasta raaka-ainepulasta, ja keräyspaperin ohella kerättiin myös kangasta, kumia, metallia yms. Suomessa metsäyhtiöt perustivat v. 1943 Jätekeskus Oy:n, josta tuli sittemmin Paperinkeräys Oy. Vuodesta 2019 yritys on toiminut nimellä Encore Ympäristöpalvelut Oy[3].

Sodan jälkeen kaikesta oli huutava pula, ja niin houkuteltiin myös yksityisiä ihmisiä, jopa koululapsia keräämään paperia erilaisia makeis- ja tavarapalkkioita vastaan. Yksityisten ihmisten keräystoiminta oli innokkainta 1950–1960-luvuilla. 1970-luvulla keräyspalkkiot lopetettiin ja paperinkeräys organisoitiin ammattimaisten keräysliikkeiden kautta.1990-luvulla paperinkeräyksen motiiviksi tulivat myös vihreät arvot. Nyt haluttiin säästää paperia, jotta kaatopaikat eivät täyttyisi ja että maapallon keuhkot eli metsät pysyisivät elinvoimaisina. 1990-luvulla kuluttajilta alettiin aktiivisesti kerätä myös erilaisia pakkauskartonkeja kuten maito- ja mehutölkkejä.Vuonna 1998 huoli luonnonvarojen kestävästä käytöstä sai aikaan valtioneuvoston päätöksen tuottajavastuun toteuttamiseksi. Paperiteollisuus velvoitettiin huolehtimaan paperin talteenotosta ja keräyspaperin hyödyntämisestä. Paperiteollisuus on valtuuttanut Paperinkeräys Oy:n järjestämään keräyksen ja toimittamaan keräyspaperin hyödynnettäväksi.

Kierrätys- ja jätehuoltopalvelut kuluttajille ja yrityksille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upotettu keräysväline sopii paikkaan, jossa keräysauto pystyy nostamaan tyhjennettävän säiliön sisällön.
  • Encore Ympäristöpalvelut Oy:llä 6 000 yleistä paperinkeräyspistettä kautta Suomen
  • Lajitteluohjeet ja neuvonta kuluttajille ja yrityksille
  • Keräyskonttien ja –säiliöiden tyhjennys ja puhtaanapito
  • Kauppojen ja kiinteistöjen keräyssäiliöiden tyhjennys ja puhtaanapito
  • Painotalojen paperitähteiden ja painovärien keräys ja hyötykäyttö
  • Uusioraaka-aineiden myynti paperitehtaille ym.
  • Keräyspaperin ja -kartongin vienti ja tuonti

Muut jätemateriaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Encore Ympäristöpalvelut Oy ja sen tytäryhtiöt huolehtivat myös muista jätemateriaaleista kuten paperi- ja kartonkiteollisuuden tuottamasta tuotantohylystä, kaupan ja teollisuuden kierrätysmuovista, kierrätysmetallista, metsätähteestä, kierrätyspuusta, energiajätteestä sekä polttokelpoisesta yhdyskuntajätteestä. Yritys ostaa käytettyjä toimistokalusteita ja käytettyjä kuormalavoja ja myy niitä eteenpäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä ytj.fi. Patentti- ja rekisterihallitus ja verohallinto. Viitattu 27.3.2022.
  2. a b c Finder yritystieto finder.fi. Fonecta Oy. Viitattu 30.12.2013.
  3. Paperinkeräys Oy siirtyy käyttämään nimeä Encore Ympäristöpalvelut alkuvuodesta 2019 1.1.2019. Encore Ympäristöpalvelut. Viitattu 27.3.2022.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]