Palokuntanuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palokuntanuoret harjoittelemassa

Palokuntanuoret toimivat palokuntien nuoriso-osastoissa. Suomessa toimii eri palokuntien alaisuudessa yli 500 nuoriso-osastoa. Näihin nuoriso-osastoihin kuuluu kymmenisen tuhatta 7–17-vuotiasta lasta ja nuorta. Ohjaajia on noin 2 000.

Nuoriso-osasto on jaettu varhaisnuoriin ja nuoriin. Varhaisnuoriksi lasketaan 7–9-vuotiaat ja nuoriksi sitä vanhemmat lapset. Useissa palokunnissa varhaisnuoret myös harjoittelevat eri aikaan kuin nuoret.

Palokuntanuorisotyöllä on pitkät perinteet. Ensimmäinen palokunnan poikakomppania perustettiin Lahden VPK:hon vuonna 1908. Palokuntien poikaosastot yleistyivät Suomessa nopeasti, mutta ongelmana oli toiminnan järjestäytymättömyys. Vuonna 1952 perustettiin valtakunnallinen palokuntapoikatyötoimikunta. Tytöt tulivat mukaan 1970-luvulla, jolloin toiminnan nimi muuttui palokuntanuorisotyöksi. Myös monessa muussa maassa palokuntanuorisotyö on osa palokuntien toimintaa.

Palokuntanuorisotyön tarkoituksena ei ole kouluttaa uusia jäseniä palokunnan hälytysosastoon. Palokuntanuorisotyön tärkeimpiä periaatteita on antaa nuorille tietoja ja taitoja, joita he voivat hyödyntää myöhemmässä elämässään, vaikka eivät jatkaisikaan palokuntauralla. Nuori voi kuitenkin siirtyä 16–18-vuotiaana palokunnan hälytysosastoon, jolloin hänellä on usein jo hyvät pohjatiedot. Palokuntanuorisotyön tarkoituksena on myös kasvattaa turvallisuustietoisia ja auttavaisia kansalaisia sekä tarjota ilmainen ja hyödyllinen harrastus. Vaikka nuori lopettaisikin palokuntauransa kesken, on hän oppinut paljon hyödyllisiä taitoja ja tietoja.

Palokuntanuorten vuoden kohokohtia ovat erilaiset leirit. Leirejä on viikonlopun mittaisista leireistä aina viikon mittaisiin leireihin. Leireillä opitaan uutta ja kerrataan vanhaa, kilpaillaan, pidetään hauskaa ja tutustutaan muihin palokuntalaisiin. Niillä myös suoritetaan erilaisia kursseja.

Palokuntanuoret myös kilpailevat erilaisissa palokuntataito- ja urheilukilpailuissa. Kilpailut voivat olla oman palokunnan sisäisiä, alueellisia, valtakunnallisia tai kansainvälisiä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palokuntanuorten kurssit tähtäävät sekä arjen turvallisuuteen perehtyneiden vastuuntuntoisten kansalaisten kasvattamiseen että vankan paloalan koulutuspohjan antamiseen miehistöön siirtyville nuorille. Kursseja järjestetään pääsääntöisesti pelastusliittojen järjestämillä kesäleireillä. Seuraavassa lista yleisimmistä nuorten kursseista:

  • Alkukurssi 1 - Alkeiskurssi 1 on tarkoitettu 7–8-vuotiaille palokuntanuorille. Kurssi sisältää muun muassa leirielämään tutustumista, hätäilmoituksen tekoa sekä liikenneturvallisuutta.
  • Alkukurssi 2 - Alkeiskurssi 2 on suunnattu 9–10-vuotiaille. Kurssilla koulutetaan muun muassa alkusammutusta, solmuja ja ensiavun alkeita.
  • Tasokurssi 1 - Tasokurssi 1 on tarkoitettu 11-vuotiaille. Kurssilla opetellaan järjestäytymistä, alkusammutusta, ensiapua ja vesiturvallisuutta.
  • Tasokurssi 2 - Tasokurssi 2 on tarkoitettu 12-vuotiaille. Kurssi sisältää muun muassa palamisen edellytykset, käsisammuttimen käyttöä ja ensiapua.
  • Tasokurssi 3 - Tasokurssi 3 on tarkoitettu 13-vuotiaille nuorille. Kurssi sisältää erityisesti ensiapua mutta lisäksi selvityksiä.
  • Tasokurssi 4 - Tasokurssi 4 on suunnattu 14-vuotiaille nuorille. Kurssilla opetellaan viestiliikennettä, sammutushyökkäystä ja laskeutumista.
  • Tiiviskurssi - Tiiviskurssi on tarkoitettu 13 vuotta täyttäneille ja vanhemmille nuorille, jotka ovat aloittaneet palokuntaharrastuksen myöhemmin. Kurssilla on tarkoitus käydä tiivistetysti läpi tasokurssit 1–3(4). Kurssilla opetellaan muun muassa ensiapua, alkusammutusta, vesiturvallisuutta sekä suihkuputken ja letkun käsittelyä.
  • Viestiliikennekurssi - Viestiliikennekurssi on syventävä kurssi palokuntien viestiliikenteen maailmaan. Lisäksi kurssilla opetellaan yleisesti radioliikenteeseen liittyviä ominaispiirteitä. Kurssi on tarkoitettu 15–17-vuotiaille.
  • Ensiavun jatkokurssi - Kurssin sisältönä on ensiapua toiminnallisin harjoituksin ja ripaus tutustumista ensivastetoimintaan. Kurssi on tarkoitettu 15–17-vuotiaille.
  • Ryhmänjohtajakurssi - Ryhmänjohtajakurssilla opetellaan johtamistaitoja, esiintymistä ja ohjaamistaitoja. Kurssi on tarkoitettu 15–17-vuotiaille.
  • Konemieskurssi - Konemieskurssilla käydään läpi moottoritekniikkaa, moottorilaitteiden käyttöä sekä sähkö- ja hydraulilaitteita. Kurssi on tarkoitettu 15–17-vuotiaille nuorille.
  • Tulitaistelijakurssi - Perinteinen kovien brankkarinuorten kurssi, jossa opetellaan savusukellusta, sammutusyksikön toimintaa ja sammutustekniikoita. Kurssi on tarkoitettu 15–17-vuotiaille nuorille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]