Pakeezah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pakeezah
Ohjaaja Kamal Amrohi
Käsikirjoittaja Kamal Amrohi
Tuottaja Kamal Amrohi
Säveltäjä Ghulam Mohammed
Naushad Ali
Kuvaaja Josef Wirsching
Leikkaaja D. N. Pai
Pääosat Meena Kumari
Raaj Kumar
Ashok Kumar
Nadira
D. K. Sapru
Veena
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Mahal Pictures Pvt. Ltd.
Sangeeta Enterprises
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 4. helmikuuta 1972
Kesto 153 min
Alkuperäiskieli hindi-urdu
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Pakeezah (suomeksi ”Puhdas”) on vuonna 1972 ensi-iltansa saanut intialainen romanttinen draamaelokuva, jonka ohjasi, tuotti ja kirjoitti Kamal Amrohi. Pääosia näyttelivät Meena Kumari, Raaj Kumar, Ashok Kumar, Nadira, D. K. Sapru ja Veena. Meena Kumarin roolisuoritus hyväsydämisenä lucknowilaisena kurtisaanina sai suurta ylistystä. Se jäi hänen viimeiseksi merkittäväksi roolikseen ennen kuolemaansa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucknow’n muslimikortteliin 1900-luvun vaihteessa sijoittuva elokuva keskittyy tawaifin (eräänlainen kurtisaani) henkiseen ahdinkoon ja hänen kaipaukseensa saada rakkautta, hyväksyntää ja kunnioitusta yhteiskunnalta.

Nargis (Meena Kumari) haaveilee naivansa rakastamansa miehen, Shahabuddinin (Ashok Kumar). Shahabuddinin perheen patriarkka Hakim Saab (D. K. Sapru) kuitenkin hylkää tämän liiton, koska hänen mielestään on mahdotonta hyväksyä tawaifin ottaminen kunnioitettuun perheeseensä. Hämmentynyt Nargis pakenee läheiselle hautausmaalle ja asuu siellä synnyttäen lopulta tyttären ennen kuolemaansa. Kuolonkielissä hän kirjoittaa Shahabuddinille kirjeen, jossa tätä pyydetään tulemaan vastasyntyneen tyttärensä luokse. Nargisin sisar Nawabjaan (Veena), bordellirouva, löytää tytön ensin ja tuo hänet bordelliin. Kun Nargisin omaisuus myydään useita vuosia myöhemmin, kirjan ystävä löytää kirjeen kirjansa välistä ​​ja lähettää sen. Shahabuddin tulee hakemaan nyt aikuisen tyttärensä Sahibjaanin (jota näytteli myös Meena Kumari). Mutta Nawabjaan vie sisarentyttärensä ja pakenee junalla toiseen kaupunkiin.

Junalla matkatessaan komea nuori mies tulee sattumalta Sahibjaanin osastoon. Hän on hämmästynyt nukkuvan Sahibjaanin kauneudesta ​​ja jättää hänen jalkojensa juureen kirjeen kuuluisilla sanoilla: ”Aapke paon dekhe, bahut haseen hain. Inhein zameen par mat utariyega … maile ho jaayenge. (Näin jalkasi – ne ovat hyvin kauniit. Ole hyvä ja älä astu maahan, koska ne likaantuvat.)” Sahibjaan rakastuu tähän salaperäiseen muukalaiseen ja kaipaa tavata hänet. Kirje antaa Sahibjaanille toivoa vältellessään kanta-asiakkaiden ei-toivottua huomiota viihdyttäessään heitä.

Yksi erityinen kanta-asiakas, aggressiivinen Nawab Zafar Ali Khan (Kamal Kapoor), haluaa omistaa Sahibjaanin ja vie hänet veneeseensä yöksi. Elefantit hyökkäävät veneeseen, ja nopeasti virtaava joki vie Sahibjaanin rikkinäisessä veneessä. Kohtalo vie hänet metsänvartija Salim Ahmed Khanin (Raaj Kumar) telttaan joenrantaan. Yksin hänen päiväkirjansa kanssa Sahibjaan lukee, kuinka hän oli sama mies, joka oli aiemmin jättänyt hänelle kirjeen hänen jaloilleen. Sahibjaan tapaa lopulta muukalaisen, mutta teeskentelee muistinmenetystä välttääkseen kertomasta hänelle todellista henkilöllisyyttään. Ennen auringonlaskua Nawabjaan seuraa Sahibjaania ja tuo hänet takaisin bordelliin.

Sahibjaanin ja Salimin polut risteävät jälleen, mutta Hakim Saab seisoo Salimin toiveiden tiellä. Salim ja Sahibjaan aikovat paeta elämään rauhassa, mutta koettelemukset ja ahdistus odottavat Sahibjaania, koska miehet tunnistavat hänet aina, kun hän liikkuu Salimin seurassa. Kun Salim yrittää saada ”Pakeezahin” (puhdas sydän) laillisesti naimisiin, hän kieltäytyy ja palaa bordelliin.

Vaikka hänen sydämensä on särkynyt, Salim päättää lopulta mennä naimisiin jonkun toisen kanssa ja kutsuu Sahibjaanin tanssimaan häissään, mihin Sahibjaan suostuu. Tämän tapahtuman aikana Nawabjaan tunnistaa Shahabuddinin ja kutsuu hänet todistamaan tilanteen ironiaa; oma tyttärensä tanssimassa ja viihdyttämässä perhettään. Shahabuddinin isä yrittää ampua Nawabjaanin hiljentääkseen hänet, mutta lopulta tappaa Shahabuddinin. Kuolemaa tekevä Shahabuddin pyytää Salimia menemään naimisiin Sahibjaanin kanssa. Lopuksi, Salimin doli vastustaa kaikkia käytäntöjä ja saapuu Sahibjaanin bordelliin täyttäen näin hänen toiveensa ja johtaen onnelliseen, tunteiden täyteiseen loppuun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Meena Kumari  Nargis, Sahibjaan/Pakeezah  
 Ashok Kumar  Shahabuddin Khan  
 Raaj Kumar  Salim Ahmed Khan  
 Veena  Nawabjaan  
 Nadira  Madame Gauhar Jaan  
 Kamal Kapoor  Nawab Zafar Ali Khan  
 D. K. Sapru  Hakim Saab  
 Prakash Gill  Hashim Khan  
 Geeta Kapoor  Naazo  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi Ghulam Mohammed ja hänen kuoltuaan sen viimeisteli Naushad Ali.[1] Kappaleita oli yhteensä 20, mutta kaikkia ei käytetty elokuvassa. Loput kappaleet julkaistiin myöhemmin albumilla Pakeezah Rang Barang vuonna 1977.

Pakeezah
NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Theme”Lata Mangeshkar4.15
2.”Mora Saajan”Vani Jairam2.29
3.”Inhin Logon Ne”Lata Mangeshkar3.41
4.”Kaun Gali Gayo”Parveen Sultana2.41
5.”Najariya Ki Maari”Rajkumari Dubey2.18
6.”Thade Rahiyo”Lata Mangeshkar5.53
7.”Chalte Chalte”Lata Mangeshkar5.53
8.”Mausam Hai Aahiqana”Lata Mangeshkar4.53
9.”Chalo Dildar Chalo”Mohammed Rafi, Lata Mangeshkar3.37
10.”Teer E Nazar”Lata Mangeshkar3.59
11.”Ye Dhuaan Sa”Naseem Chopra3.05
42.44
Pakeezah Rang Barang
NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Leke Angrai”Meena Kumari, Suman Kalyanpur5.09
2.”Kothe Se Bada”Shamshad Begum3.25
3.”Hatkar Tere Qadmon Se”Mohammed Rafi, Shamshad Begum, kuoro5.01
4.”Pyaare Babul”Lata Mangeshkar, kuoro4.37
5.”Chalo Dildar Chalo”Lata Mangeshkar3.47
6.”Tanhai Sunaya Karti Hai”Lata Mangeshkar3.36
7.”Pee Ke Chale”Lata Mangeshkar4.19
8.”Yeh Kiski Aankhon Ka”Mohammed Rafi5.21
9.”Bandhan Bandho”Shobha Gurtu4.19
39.34

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Filmfare Awards
    • Paras lavastus – N. B. Kulkarni
      • Ehdokkuudet
        • Paras elokuva
        • Paras ohjaus – Kamal Amrohi
        • Paras naispääosa – Meena Kumari
        • Paras musiikki – Ghulam Mohammed

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Raheja, Dinesh: Pakeezah: Meena Kumari’s Swansong Rediff. 25.4.2002. Viitattu 15.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pakeezah Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  • Pakeezah AllMoviessa. (englanniksi)