Nils Törnqvist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nils Arthur Törnqvist (25. kesäkuuta 1939 Helsinki19. heinäkuuta 2018 Helsinki) oli suomalainen alkeishiukkasfyysikko ja dosentti. Hän oli Suomen viitatuimpia fyysikoita.

Nils Törnqvistin vanhemmat olivat professori Leo Törnqvist ja Maj-Lis Rafaela o.s. Lindberg. Törnqvist tuli ylioppilaaksi Nya svenska läroverketistä vuonna 1957 ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1964. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 1967 harvinaisen lyhyellä väitöskirjalla: tutkielmassa oli neljä sivua. Hän jatkoi tutkijanuraansa Suomessa ja ulkomailla (CERNissä, Berkeleyssä, Amesissa, Marseillessa ja Wienissä). Hän oli Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin dosentti.

Törnqvist tutki muun muassa vahvojen vuorovaikutuksien fysiikkaa ja skalaarimesonien ominaisuuksia. 1990-luvulla hän ennusti teoreettisesti uudentyyppisen hiukkasen, kahden mesonin sidotun tilan, joka havaittiin Japanissa kokeellisesti vuonna 2004.

Törnqvist julkaisi runsaasti tieteellisiä tutkimuksia sekä itsenäisesti että työryhmien jäsenenä, ja hänen tuotantoonsa on viitattu yli 68 000 kertaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hoyer, Paul – Montonen, Claus – Roos, Matts: Kansainvälinen fyysikko. (Muistokirjoitus.) Helsingin Sanomat, 5.9.2018, s. B 17. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.9.2018.