Niko Vainio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Niko Vainio käsittelee jääkiekkoilijaa.
Niko Vainio
Lari Laurikkala Niko Vainion roolissa
Lari Laurikkala Niko Vainion roolissa
Näyttelijä(t) Okko Salminen (2002–2004)
Risto Törhönen (2004–2007)
Juha Karhu (2007–2008)
Lari Laurikkala (2009–2011, 2014)
Kesto 2002–2008, 2009–2011, 2014
Ensi-
esiintyminen
Osa 610: Keskeytynyt häävalssi (3. toukokuuta 2002)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 2581: Jannen puhelimessa on uusi appi (17. helmikuuta 2014)
Henkilötiedot
Koko nimi Niko Santeri Vainio
Ammatti opiskelija
Sukupuoli mies
Kotipaikka Helsinki
Asuinpaikka Oulu
Suhteet
Vanhemmat Jenni Vainio (kuollut)
Toni Veijalainen (kuollut)
Ami Vainio (adoptioisä)
Isovanhemmat Birgitta Vainio
Iiro Vainio
Eeva Harakka
Helena Rasi (adoptioisoäiti, ei näytetty sarjassa)
Amin isä (adoptioisoisä, ei näytetty sarjassa)
Tädit ja sedät Katja Vainio
Petri Veijalainen

Niko Santeri[1] Vainio on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Salatut elämät. Häntä näytteli vuosina 2002–2004 Okko Salminen,[2] 2004–2007 Risto Törhönen ja 2007–2008 Juha Karhu. Syksystä 2009 marraskuuhun 2011 asti Nikoa esitti Lari Laurikkala. Laurikkalan esittämä Niko palasi sarjaan vierailulle 27. tammikuuta 2014 esitetyssä jaksossa, mutta poistui jälleen 17. helmikuuta 2014.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa Niko on Jenni Vainion ja Toni Veijalaisen ainoa lapsi. Hän syntyi saksalaisessa vankilassa, jossa hänen äitinsä Jenni, Tonin lavastamana kärsi rangaistusta sekaantumisestaan hämäriin bisneksiin. Oli myös syytä epäillä, että Nikon isä olisi Aki Nikkinen, koska Jenni oli suhteessa Akin kanssa ennen kuin joutui vankilaan ja huomasi olevansa raskaana. Jenni itse myös salaa toivoi Akin olevan Nikon isä ja väittikin asian olevan niin siskolleen Katjalle. Nikon syntymäajasta kuitenkin paljastui, että lapsi on Tonin. Vapauduttuaan Jenni ja Niko muuttivat takaisin Pihlajakadulle. Toni ei ehtinyt olla kauan osana poikansa elämää, koska hänet hukutettiin avantoon velkojen takia. Myöhemmin Jennin ja Ami Vainion alettua seurustella ja mentyä naimisiin Ami halusi adoptoida Nikon, jotta hän voisi olla oikea isä pojalle. Kun Niko kuuli Jennin kuolemasta, hän saapui Lempäälän hautausmaalle hyvästelemään Jennin.

Elämä Pihlajakadulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienenä lapsena Nikon juonikuviot liittyivät lähinnä hänen vanhempiensa juonikuvioihin, kuten siihen, että Jennin oli vaikea löytää vauva-Nikolle hoitopaikkaa. Nikolle merkittäviä juonenkäänteitä olivat kevään 2005 päätösjaksossa tapahtunut ampuminen Kivirannoilla, kun Nikon hyvä ystävä Oona ampui Jenniä jalkaan, mikä järkytti Nikoa. Myös Oonan tippuminen hissikuiluun oli Nikon elämässä merkittävä juonenkäänne.

Teini-ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niko vietti pari viikkoa Tampereella, mutta palasi Helsinkiin teini-ikäisenä. Hän oli juuri aloittanut yläasteen, ollen samalla luokalla muutaman naapurinsa ja Oonan kanssa.

Niko harrasti pääasiassa uintia, jossa hänellä oli oma valmentaja. Harjoitusten uuvuttama Niko oli lähellä hukkua uimaharjoituksissaan, minkä vuoksi Niko joutui koulukiusaajien uhriksi. Nikon päätä uitettiin WC-pöntössä ja hänen vaatteitaan yritettiin väkisin repiä pois päältä. Oona yritti turhaan puolustaa Nikoa. Yritykset kertoa kiusaamisesta välinpitämättömälle luokanvalvoja Alpo Lassilalle eivät tuottaneet tulosta, minkä vuoksi Oona päätti Jennin avustuksella kertoa kiusaamisesta rehtorille. Rehtori sai kiusaamisen loppumaan, minkä seurauksena kiusaajat siirrettiin eri kouluun ja Lassila erotettiin virastaan. Nikon suurin intohimo teini-iässä oli matematiikka, jota hän opiskeli ahkerasti. Hän kävi jo yläasteikäisenä kuuntelemassa luentoja yliopistolla. Niko poistui sarjasta keväällä 2008, kun hän siirtyi opiskelemaan Valkeakoskelle, Päivölän opiston matematiikkalukioon.[3]

Aikuistunut Niko palasi sarjaan marraskuussa 2009. Niko ystävystyi entisen kiusaajansa Joonatan Sievisen kanssa. Selvisi, että matematiikka ei kiinnostanutkaan häntä. Sen sijaan hän oli kiinnostunut koripallosta. Hän perusti muun muassa koripallokerhon, johon kuuluivat Miika, Ossi, Joonatan, Heidi, Tuukka, Peppi, Heli, Sampo ja Noa. Hän iski silmänsä naapurin uuteen tuttavuuteen Peppi Puolakkaan. Myöhemmin Niko ja Peppi alkoivat seurustella, mutta suhdetta koetteli Pepin mustasukkaisuus ja vaikeus luottaa Nikoon, mitkä pääosin johtuvat Nikon seksisuhteesta reilusti vanhempaan Katariina Mäkelään. Pian Niko ja Peppi erosivat.

Joutuminen siepatuksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevään 2011 päätösjaksossa Miika Mäkelä sieppasi Katariinan. Huolestunut Niko ryhtyi etsimään Katariinaa. Vainiot kohtasivat Miikan, joka esitti palanneensa Suomeen etsimään Katariinaa. Niko sai selville, että Miika oli Katariinan sieppauksen takana. Miika lukitsi Nikon samaan häkkiin Katariinan kanssa. Useita päiviä samassa häkissä aikaa viettäneiden Nikon ja Katariinan välit jälleen lämpenivät ja he päätyivät harrastamaan seksiä. Harhautukseksi Miika kirjoitutti Nikolla sanelemansa viestin, jonka mukaan Niko olisi lähtenyt Katariinan kanssa lemmenlomalle. Miikan huomaamatta Niko kirjoitti paperille mandariininmehulla salaviestin äidilleen. Miika toimitti viestin salaa Jennille, joka hämmentyi saamastaan viestistä. Jenni sai sähköpostiinsa Miikan salaa kehittelemän kuvan Nikosta ja Katariinasta, jotka olivat yhdessä palmun alla. Myös Severi Sievinen näki kuvan Jennin sähköpostissa. Miika ja Jenni hämmentyivät, kun Miikan puhelimen käsiinsä saanut Severi väitti nähneensä saman kuvan myös Miikan puhelimessa.

Jennin epäilykset heräsivät kuvan myötä, mutta Miika sai Jennin uskomaan, että Niko ja Katariina todella olivat ulkomailla. Jennin silittäessä työasuaan hän löysi sen taskuun unohtamansa kirjeen. Silitysrauta oli tuonut esiin Nikon salaviestin, jossa luki ”Miika”. Jenni näytti kirjeen Antti Polvijärvelle. Heille selvisi, kuka Nikon ja Katariinan katoamisen takana todella oli. Miika otti Katariinan mukaansa ja jätti Nikon häkkiin, jonka oveen hän asensi pommin.

Jenni ja Antti löysivät häkkiin sidotun Nikon ja häkin ovessa tikittävän pommin. Antti epäonnistui pommin purkamisessa. Kyseessä oli kuitenkin valepommi, jolla Miika hankki itselleen lisää aikaa pakomatkaansa. Miika aikoi paeta ulkomaille moottoriveneellä Katariina mukanaan, mutta laiturilla Katariina pääsi irti köysistään ja tönäisi Miikaa, joka sai iskun päähänsä ja horjahti mereen. Katariina pelasti Miikan hukkumiselta. Miika päätyi vankilaan tekojensa seurauksena.

Ennen kidnappausta Antti oli kosimassa Katariinaa. Tapauksen jälkeen Antti päätti kysyä asiaa uudestaan Katariinalta. Katariina kuitenkin kieltäytyi, sillä oli häkissä ollessaan ymmärtänyt rakastavansa Nikoa. Katariina ja Niko alkoivat seurustella julkisesti, mikä Jennin oli kuitenkin vaikea sulattaa.

Lähtö Helsingistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katariina kieltäytyi muuttamisesta yhteen Nikon kanssa. Niko kuuli Jenni ja Katariinan keskustelevan Nikon ja Katariinan suhteesta. Niko käsitti Katariinan olevan erittäin epävarma suhteen tulevaisuudesta. Niko pettyi, pakkasi tavaransa ja muutti Ouluun.

Kun Nikon äiti Jenni Vainio kuoli Kuulan perhettä vainonneen Heiskasen ammuttua tätä, Katja kertoi hyvästellessään Jenniä Pihlajakatulaisten pitämässä muistotilaisuudessa, että ulkomailla asuva Niko saapuu Jennin kotipaikkakunnalla Lempäälässä pidettäviin varsinaisiin hautajaisiin. Ruudussa Nikoa ei kuitenkaan nähty.

Paluu Helsinkiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katariinan kanssa seurusteleva Jiri uskoi suhteensa olevan vakaalla pohjalla, toisin kuin silloin, kun Katariina seurusteli Nikon kanssa. Jiri kuuli Nikon olevan tulossa käymään Helsinkiin, mutta häntä harmitti, kun ei ollut kertonut tälle seurustelevansa Katariinan kanssa, mutta Joonatan arveli Nikolla olleen Oulussa opiskellessaan lukuisia naisia. Jiri päätti soittaa Nikolle ja nähdä vanhaa ystäväänsä. He tapasivat kaupungilla ja Niko kertoi tulleensa hoitamaan edesmenneen äitinsä asioita. Jiri esitteli Nikolle kahvilaansa, jossa Niko kertoi miettineensä, mikä hänelle on elämässä ollut tärkeintä paljastaen samalla toisen syyn, miksi hän tuli Helsinkiin: hän halusi palata Katariinan kanssa yhteen. Hän ei kuitenkaan saanut Katariinaa takaisin ja päätti lähteä takaisin Ouluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää jaksossa 611.
  2. http://www.mtv3.fi/ohjelmat/salatutelamat2005/henkilot.shtml/mukana?39318
  3. Niko lähtee sarjasta jaksossa 1535: Vainiot hajaantuvat maailmalle (9.4.2008)