Naisentappajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1955 elokuvasta. Coenin veljesten vuoden 2004 uudelleenfilmatisoinnista on artikkeli Ladykillers.
Naisentappajat
The Ladykillers
Elokuvan dvd-kansi
Elokuvan dvd-kansi
Ohjaaja Alexander Mackendrick
Käsikirjoittaja William Rose
Tuottaja Michael Balcon
Säveltäjä Tristram Cary
Kuvaaja Otto Heller
Leikkaaja Jack Harris
Pääosat Alec Guinness
Cecil Parker
Herbert Lom
Peter Sellers
Danny Green
Katie Johnson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Ealing Studios
Levittäjä Rank Organisation
Netflix
Ensi-ilta 1955
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Naisentappajat (The Ladykillers) on brittiläinen musta komediaelokuva vuodelta 1955. Sen ohjasi Ealing-studioille Alexander Mackendrick, ja pääosissa nähdään muiden muassa Alec Guinness ja koomikonuraansa aloitteleva Peter Sellers.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Professori” Marcusin (Guinness) johtama eksentrinen rikollisjoukko vuokraa huoneita vanhalta naiselta, joka tunnetaan paikallisella poliisiasemalla jatkuvista perättömistä epäilyistään naapuriston tapahtumista. Miehet kanniskelevat soitinkoteloita, esiintyvät amatöörimuusikoina ja teeskentelevät harjoittelevansa jousikvartettoa soittamalla äänilevyä kovalla voimakkuudella, vaikka todellisuudessa suunnittelevat pankkiryöstöä. Murtokeikan jälkeen kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja ilmenee, että liikaa tietävästä vuokraemännästä olisi hyvä päästä eroon. Kukaan miehistä ei kuitenkaan halua leimautua vanhan tädin tappajaksi, joten he vetävät asiasta pitkää tikkua. Naisen nukahdettua miesten keskinäiset juonittelut alkavatkin koitua heidän itsensä kohtaloksi. Lopulta hengissä on enää vuokraemäntä itse, joka kiikuttaa saaliin poliisiasemalle. Poliisit eivät taaskaan usko naisen juttuja, vaan neuvovat häntä pitämään rahat itse.

Palkintoja ja ehdokkuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai BAFTA-palkinnon parhaasta brittiläisestä käsikirjoituksesta. Lisäksi elokuva oli ehdolla vuoden parhaaksi brittiläiselokuvaksi, ja Katie Johnson palkittiin parhaasta naispääosasta. William Rose oli Oscar-ehdokkaana käsikirjoituksestaan.

Naisentappajat on sijalla 13 British Film Instituten sadan parhaan brittielokuvan luettelossa.[1]

Muita sovituksia tarinasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 Joel ja Ethan Coen ohjasivat elokuvasta Yhdysvaltain etelävaltioihin sijoittuvan uusintaversion Ladykillers, jonka pääosaa esitti Tom Hanks. Vuonna 1966 tšekkiläinen säveltäjä Ilja Hurník teki aiheesta oopperan Dáma a lupiči. BBC teki tarinasta radiokuunnelman 1996, ja näytelmänä tarinaa on esitetty ainakin Liverpoolissa ja Lontoossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Entertainment: Best 100 British films - full list, BBC News 23.9.1999. Viitattu 11.2.2014.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Ladykillers