Musiikin aika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Musiikin aika on suomalainen nykymusiikkitapahtuma, joka järjestetään vuosittain Viitasaarella kesä–heinäkuun vaihteessa. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1982 lähtien, ja alun perin tapahtuman nimenä oli Uuden musiikin kesäakatemia. Tapahtuma kuuluu Finland Festivals -kamarimusiikkijuhliin.[1] Tapahtuman virallinen järjestäjä on alusta alkaen ollut Viitasaaren kesäakatemia ry.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikin ajan perustajia olivat säveltäjä Jukka Tiensuu ja viitasaarelainen harmonikkataiteilija Timo Kinnunen. Tiensuu toimi taiteellisena johtajana vuodet 1982–1987. Häntä ovat seuranneet Jarmo Sermilä, Tapio Tuomela ja Perttu Haapanen, ja nykyinen johtaja on säveltäjä Johan Tallgren. Tapahtuman pitkäaikainen toiminnanjohtaja oli Markku Möttönen;[2] nykyinen toiminnanjohtaja on Vilja Ruokolainen.[3]

Tapahtuma keskittyi aluksi musiikkikursseihin, mutta nykyään pääpaino on konserteissa. Tapahtumassa on alusta alkaen vieraillut kansainvälisesti tunnettuja säveltäjiä, muusikoita ja yhtyeitä.

Musiikin ajan historiasta muistetaan John Cagen vierailu ja hänen kaksi omintakeista konserttiaan vuodelta 1983. Viitasaaren kirkossa järjestettiin Cagen teoksen 2R/3 kantaesitys 26. heinäkuuta:

”Pöydän takana istui vanha harmaatukkainen mies sinisessä farkkupaidassaan ja tuijotti hiljaa eteensä. Pitkän hiljaisuuden jälkeen hän narisutti tuoliaan ja pöytää, taas hiljaisuutta, paperipussin rapinaa. Viimein mies kastoi kolme oikean käden sormeaan vesimaljaan, tarttui vasemmalla kädellä viinilasin jalasta ja alkoi hangata sormillaan lasin reunaa. Taas hiljaisuutta, välillä hän liikautti avainta, hipaisi vaateripustinta.
 Kun 17 minuuttia oli kulunut, vanha mies nousi hymyillen seisomaan. Hämmentynyt yleisö oli istunut kirkossa hiljaa, muutamat yrittivät pidätellä nauruaan 2R/3-teoksen maailman kantaesityksen loputtua.”[4]

Historiaan jäi myös teos Branches: Cage katkoi risuja Viitasaaren nuorisotalossa.[4]

Valtakunnallisissa ja kansainvälisissä lehdissä Cagen vierailua arvioitiin lähinnä ylistävästi, kun taas paikallis- ja maakuntalehdissä julkaistiin myös kriittisiä puheenvuoroja ja vaadittiin, ettei kunta enää rahoittaisi Uuden musiikin kesäakatemiaa.[5]

Tunnettuja vieraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säveltäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto: A–Ö, s. 267. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14518-5.
  2. Kilponen, Esa: Musiikin aika liitää hyvin. Viitasaaren Seutu, 7.7.2016, s. 2.
  3. Musiikin aika: Info.
  4. a b Möttönen, Markku: Ilmiö John Cage. Viitasaaren Seutu, 7.7.2016, s. 12.
  5. Möttönen, Markku: Mainetta, muttei rahaa. Viitasaaren Seutu, 7.7.2016, s. 12.
  6. Säveltäjä Peter Ablinger vierailee Musiikin ajassa, Helsingin Sanomat 23.4.2013. Viitattu 21.1.2017. (vaatii tilauksen)
  7. Kokkoniemi, Assi: Musiikin ajassa ei risuja vaan uusia ääniä. Viitasaaren Seutu, 29.6.2023, s. 14. ISSN 0356-1402.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]