Moshaus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moshausta

Moshaus (engl. mosh < engl. mash = 'murskata', 'musertaa') on aggressiivinen tanssityyli, jota harrastetaan yleensä punk- ja metallimusiikkikonserteissa. "Moshaajat" hyppivät ympäriinsä, tönivät toisiaan ja heiluttavat hiuksiaan musiikin tahtiin. Englannin kielessä moshauksesta (moshing) käytetään myös termiä hardcore dancing.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moshaus alkoi yleistyä 1980-luvun alussa punk-keikoilla. Tuolloin useat bändit, kuten Sick Of It All, Agnostic Front ja Black Flag alkoivat soittaa rankkaa hardcore punkia, joka sai yleisön riehumaan. 80-luvun puolivälissä metallifanit löysivät moshauksen nopean ja rankan thrash metalin kautta. Nykyään moshaus on vähentynyt etenkin suurien yhtyeiden keikoilla.

Mosh pit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metalliyhtyeiden esityksissä lavan eteen ryhmittyneen yleisön keskelle syntyy usein mosh pitejä (kirjoitetaan myös mosh-pit tai moshpit ja kutsutaan puhekielessä lyhyesti piteiksi). Kyseessä on yleensä pyöreähkön muotoinen tila, jossa moshaajat törmäilevät ja hyppivät toisiaan päin, sekä välillä pitävät taukoa pitin reunoilla ja antavat toisille vauhtia tönimällä heitä poispäin pitin reunoilta.

Piteistä on olemassa myös erilaisia variaatioita, kuten circle pit, jossa tanssijat lähtevät juoksemaan ympyrää jättäen keskelle tyhjän tilan. Sick Of It All -yhtye on uransa alkuaikoina lanseeranut wall of deathin, jossa yleisö jaetaan kahtia ja kappaleen alkaessa kaikki juoksevat toisiaan päin. Myös esim. Lamb of God -yhtyeen tiedetään yllyttäneen yleisöään wall of deatheihin. Myös useiden vanhempien thrash metal yhtyeiden, esim. Slayerin keikoilla, wall of deathit ovat nykyään yleisiä.

Vaikka mosh pitit näyttävät vaarallisilta, lähinnä joukkotappeluilta, kyse ei ole toisten vahingoittamisesta. Mosh pitissä muut tanssijat nostavat kaatuneet yleensä heti takaisin ylös. Hallitsemattomaan riehumiseen liittyy kuitenkin lukuisia vaaroja ja mustelmitta pitistä harvoin selviää. Vaarallisimmat pitit löytyvät hardcore punk-keikoilta. Musiikin tempo vaikuttaa suoraan pitissä tapahtuvan liikehdinnän aggressiivisuuteen.

Suomessa mosh pitit ovat yleensä pienen yleisönosan harrastama ilmiö ja siksi konserttien järjestyksenvalvojat usein puuttuvat niihin. Tosin nykyään isommissa tapahtumissa järjestäjät ovat yleensä varautuneet tiettyjen yhtyeiden esiintymisten aikana pitämään muutaman järjestyksenvalvojan hieman rajaamassa pittialuetta, samalla suojaten pitin ulkopuolella pysytteleviä pitiltä sekä ollen lisäapuna kaatuneiden ylösnostamisessa ja tarvittaessa nopeana ensiaputarpeen havaitsijana. Rockfestivaalien kautta pitit ovat tulleet laajempaan tietoisuuteen.

Moshausliikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keikoilla ja piteissä voi harrastaa monia eri moshaustyylejä. Tunnetuin moshaamistapa on headbanging eli pään ja hiusten heilutus, yleensä musiikin tahdissa. Termi moshaaminen liitetään yleensä suomen kielessä nimenomaan tähän moshausmuotoon.

Piteissä voi toteuttaa erilaisia liikkeitä, kuten "picking up coinsia", jossa taotaan nyrkeillä maata. Hurjapäisempi liike on "windmill", jossa käsiä pyöritetään tuulimyllyn lailla.

"Wall of death" on moshaus-tyyli, jossa yleisö jakautuu kahteen osaan ja juoksee toisiaan päin. Wall of deathissa odotetaan kappaleen kovaa ja aggressiivista alkua jolloin yleisö lähtee juoksemaan toisiaan kohti. Liikkeellelähtö voi tapahtua myös laulajan antamasta merkistä. Törmäyksen jälkeen Wall of Death muuttuu tavalliseksi moshpitiksi. Wall of Death on yleistä metalliyhtyeiden keikoilla. Erityisesti Lamb of God on tunnettu wall of deathista. Suomessa tyyli tunnetaan myös nimellä seinä. wall of death voi olla hyvinkin vaarallinen, mutta suuremmilta ongelmilta vältytään, jos se järjestetään hyvässä hengessä siten, että kaikki, jotka kaatuvat, nostetaan ylös.

Moshaukseen liittyy varsin monessa paikassa kielletty crowd surfing eli yleisön käsivarsille nouseminen, jolloin yleisö kuljettaa makaavaa henkilöä käsillään ympäri aluetta. Crowd surfing on yleisesti harrastettua suurimmassa osassa eurooppalaisia metallifestivaaleja, vaikka se esimerkiksi Roskildessa ja Suomen festareilla on tiukasti kiellettyä.

Pienemmillä keikoilla harrastetaan stage divingiä eli "daivausta". Tuolloin yleisöä nousee lavalle ja hyppää takaisin väkijoukkoon. Usein matka jatkuu hypyn jälkeen "crowd surfaten" yleisön käsivarsilla.

Hardcore punk-yhtye Sick Of It All on tehnyt kappaleeseen Step Down musiikkivideon, jossa esitellään moshausliikkeitä.

Tutkimuksen mukaan niin kutsuttu headbanging-liike voi aiheuttaa vammoja päähän ja niskaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moshaus voi aiheuttaa aivovamman YLE Uutiset. 18.12.2008. Viitattu 20.3.2011.