Michael Caine

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Caine
Michael Caine Wienin elokuvajuhlilla 2012.
Michael Caine Wienin elokuvajuhlilla 2012.
Syntymäaika 14. maaliskuuta 1933 (ikä 81)
Syntymäpaikka Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1956–
Oikea nimi Sir Maurice Joseph Micklewhite

Sir Maurice Joseph Micklewhite, taiteilijanimeltään Michael Caine, (s. 14. maaliskuuta 1933) on englantilainen näyttelijä. Hän syntyi Rotherhithessä, Etelä-Lontoossa, mutta kasvoi Camberwellissä. Toisen maailmansodan aikana hänet evakuoitiin Norfolkiin. Alkaessaan näyttelijäksi hän käytti nimeä Michael Scott, mutta sai tietää että samanniminen näyttelijä oli jo olemassa; nimen Caine hän keksi elokuvasta Cainen kapina. Toisin kuin monet muut näyttelijät, Caine käyttää yksityiselämässään oikeaa nimeään.

Useiden pienten roolien jälkeen Caine sai osan elokuvassa Zulu (1964), jota seurasivat roolit elokuvissa Salaisen agentin kansio (1965), Alfie – naisten viettelijä (1966), Hautajaiset Berliinissä (1966) ja Miljardin dollarin aivot (1967). 1970-luvulla hän näytteli muun muassa elokuvissa Pirullista peliä (1972), Seikkailujen sankarit (1975) ja Tuhoparvi (1978). Cainen muita merkittäviä roolisuorituksia on elokuvissa Tappakaa Carter, Tunnit Ritan kanssa, Hannah ja sisaret, Tappajahain kosto, Vaarallisella alueella, Oman elämänsä sankari, Austin Powers ja kultamuna, Hiljainen Amerikkalainen ja Ihmisen pojat. Caine on yksi ohjaaja Christopher Nolanin luottonäyttelijöistä: hänet on nähty Nolanin elokuvissa Batman Begins, Yön ritari ja Yön ritarin paluu hovimestari Alfredin roolissa sekä pienemmissä osissa elokuvissa The Prestige ja Inception.

Caine on saanut uransa aikana kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista hän on voittanut kaksi: ensimmäisen elokuvasta Hannah ja sisaret (1986) ja toisen elokuvasta Oman elämänsä sankari (1999). Vuonna 2000 hän sai ritarin arvon.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • New York Film Critics’ Award – Paras näyttelijä (Alfie – naisten viettelijä)
  • Golden Globe – Paras näyttelijä (Tunnit Ritan kanssa, Herrasmieshuijarit ja Laululintu)
  • BAFTA – Paras näyttelijä (Tunnit Ritan kanssa)
  • Oscar – Paras miessivuosa (Hannah ja sisaret ja Oman elämänsä sankari)
    • Oscar-ehdokkuudet elokuvista Alfie – naisten viettelijä, Pirullista peliä, Tunnit Ritan kanssa ja Hiljainen amerikkalainen

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]