Materiaaliviisaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Materiaaliviisaudella (engl. material wisdom) tarkoitetaan tapaa käyttää erilaisia materiaaleja (luonnonvarat, raaka-aineet, kemikaalit) harkitusti, tehokkaasti ja ympäristön ja ihmisten hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla. Materiaaliviisaus on keino, jolla voidaan saavuttaa kestävä kiertotalous.

Materiaaliviisaus yhdistää materiaalitehokkuuteen[1] eli materiaalien käytön määrälliseen tarkasteluun materiaalien, tuotantoprosessien sekä lopputuotteiden ympäristö- ja terveysvaikutusten hallinnan sekä kierrätyksen. Materiaaliviisas tuote on kestävä, turvallinen, ympäristöystävällinen ja sen raaka-aineet tunnetaan. Se on hyvin suunniteltu tuote, joka kiertää raaka-aineeksi uusiin kestäviin tuotteisiin.

Materiaaliviisas tuotekehitys lähtee liikkeelle jo tuotesuunnittelusta, ja se koostuu kolmesta osa-alueesta:

  1. Viisaat raaka-ainevalinnat: turvalliset, haitattomat, kierrätettävät ja ekologiset raaka-aineet, uusiomateriaalien hyödyntäminen ja luonnonvarojen säästäminen.
  2. Tehokas materiaalien käyttö: prosessin päästöjen ja materiaalihävikin huomioiminen, materiaalitehokkuuden parantaminen.
  3. Elinkaarellinen tuotesuunnittelu: tuotteiden pitkäikäisyys, uudelleenkäytettävyys ja kierrätettävyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ministry of Employment and the Economy, Finland: National material efficiency programme - Sustainable growth through material efficiency. Publications of the Ministry of Employment and the Economy, February 2014. Työ- ja elinkeinoministeriö.