Mastonet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mastonet on Lahden kaupungin tukema avoin langaton verkko, jonka ylläpidosta vastaa Lahden ammattikorkeakoulu. Se on Suomen toiseksi suurin avoin langaton verkko Oulun kaupungin tarjoaman panOulun jälkeen.[1]

Mastonet alkaa vähitellen korvautua Lahti Free Wi-Fi:llä. Mastonet-verkon nimi muutetaan LahtiFreeWifi-nimiseksi. Tarkoituksena on uusia tukiasemia ja keskittyä ydinkeskustan kattamiseen. Samalla poistetaan käytöstä vanhentuneita tukiasemalaitteita. Ylläpidosta vastaa jatkossakin Lahden ammattikorkeakoulu. [2]

Juhlahanke olemassa olevin resurssein[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkon muodostaminen aloitettiin vuonna 2005 Lahden kaupungin juhlavuonna Lahden stadionille Salpausselän kisavieraita varten rakennetulla verkollalähde?. Myöhemmin samaan kokonaisuuteen liitettiin kaupungin peruskoulutlähde?.

Kolmannessa vaiheessa siihen yhdistettiin myös kaupunkikonserniin kuuluvan Lahti Energian tytäryhtiö Suomen 4G:n kaupallinen verkkolähde?, minkä jälkeen verkkoa on laajennettu kaupungin julkisuuskuvan kannalta Lahden stadionin tapaan myös muihin merkittäviin kohteisiin, kuten Sibeliustaloonlähde?. Osana nykyistä käytäntöä verkko on myös Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjastossa sekä sivukirjastoissa.

Tukiasemien peruskoulusijainneista johtuen, on verkko myös ohikulkijoiden tavoitettavissa keskustan ulkopuolella. Valtatien 12 eteläpuolella Mastonet alkaa vaikuttaa Rakuunakadun kohdalla Metsäkankaalla Tampereelta Lahteen päin ajavilla ja vaikutusalue päättyy Metsäkankaan itäisimmissä liikennevaloissa. Lahdesta Tampereelle liikkuville Mastonet on tavoitettavin Mytäjäisten risteyksestä länteen sijaitsevan Salpausselän koulun alueella.

Projektin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007 syksyllä käytiin julkinen keskustelu Mastonetin tulevaisuudesta. Vaihtoehtona oli sen ylläpitäminen projektin jälkeenkin tai alasajo. Keskustelun tuloksena Mastonet päätettiin säilyttää. Mastonetin projektipäällikkö siirtyi seuraavaan projektiin. Mastonetin ylläpidosta vastasi jonkin aikaa Lahti Energia, kunnes yhtiö irtisanoi ylläpitosopimuksen vuoden 2008 lopussa.

Verkon uudistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden tiede- ja yrityspuiston aloitteesta Mastonet-verkon ylläpito päätettiin siirtää Lahden ammattikorkeakoululle vuoden 2009 alusta lähtien ja samalla sovittiin verkon kehittämisestä ja vaiheittaisesta uudistamisesta. Jatkossa verkon kehittämisessä painotetaan HotSpot-ajattelua ja verkon toimintaa parannetaan satamassa, linja-autoasemalla, rautatieasemalla, torilla sekä urheilukeskuksessa.

Tukiasemien määrä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 verkolla oli noin 50 tukiasemaa noin 5 kilometrin säteellä keskustasta. Huhtikuuhun 2007 mennessä asemien määrä oli kasvanut runsaaseen 80 tukiasemaan. Vuoden 2010 alussa verkon tukiasemien määrä nousi yli sadan tukiaseman. Tukiasemien sijainnit löytyvät kartta.lahti.fi -osoitteesta sekä www-sivuilta www.mastonet.net.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesa Ylä-Jääski: Langaton laulaa ilmaiseksi 12.10.2006. Digitoday.fi. Viitattu 16.4.2007.
  2. http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2336998

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]