Martinniemen redi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martinniemen redi oli Haukiputaan edustalla Kiiminkijoen suulla sijainnut laivojen lastauspaikka lähes kahdensadan vuoden ajan.

Rediä kuvaa Petter Nymansson vuodelta 1784 olevassa kartastossaan Skärgården öster on Bottniska wiken näin: ”Siinä on lastauspaikka, jossa erään maalaisen 900 – 1 000 tynnyriä vetävä kuutto lastaa kuljettaen kolmasti kesässä tervaa ja ruokatavaraa Tukholmaan”. Siteeraus on mainittu Suomen luotsi- ja majakkalaitoksen historiassa, joka julkaistiin vuonna 1947.

Vilkkainta laivaustoiminta Martinniemen redillä oli Oulun luotsipiirin ja tullin tilastojen (OMK) mukaan 1960-luvun alkupuolella, jolloin laivoja kävi redillä toukokuusta joulukuuhun kestäneen laivauskauden aikana jopa parisen sataa.

Martinniemessä lastattiin pyöreää puutavaraa, sahatavaraa ja paperimassaa. Vientiä redin kautta harjoittivat Rauma-Repolan Martinniemen tehtaat ja Santaholma Oy:n Jokirannan saha. Sakari Vapaasalon kirjoittamassa A.Santaholma Oy:n historiikissa vuodelta 1953 kerrotaan Santaholman laivanneen ensimmäisen kerran paperipuuta Martinniemen rediltä purjehduskautena 1890. Tuolloin kävi paperipuuta hakemassa ainakin kaksi laivaa, Amalienborg ja Christiansborg. Laivojen kansallisuuksia historiikki ei kerro.

Laivattava puutavara kuljetettiin Santaholman ja Rauma-Repolan sahoilta hinaajien vetämillä proomuilla redille, jossa se nostettiin laivoihin niiden omilla vinsseillä. Pyöreä puutavara tuotiin hinaajien vetäminä lauttoina laivojen kyljelle. 1960-luvulla pyöreää puutavaraa ei juurikaan enää laivattu. Rauma-Repolan paperimassaa vietiin ulos vuosina 1926–1964.

Valtaosa Martinniemen redillä käynneistä laivoista oli hollantilaista, ruotsalaista, saksalaista, tanskalaista ja englantilaista pientonnistoa. Martinniemen redi työllisti ihmisiä vilkkaimpina kesinä satamäärin. Redi-lastaus lopetettiin Martinniemen sataman valmistuessa vuonna 1970. Lopetusajankohtana Martinniemen redi oli viimeinen jatkuvassa lastauskäytössä ollut redi Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Könönen, T.A.: Martinniemen saha 75 vuotta, 1981
  • Rytkönen, Raili: Suur-Iin historia I–II
  • Skiftesvik, Joni: ”Lapsuuteni Martinniemi”; artikkeli Haukipudas-kirjassa. Haukiputaan kunta, 1986
  • Skiftesvik, Joni: Finlandia City, WSOY 2018
  • Muistojen saha. A. Santaholma Oy Jokirannan saha 1915–1968
  • Nymansson, Petter: Skärgården öster on Bottniska wiken
  • Lähteenoja, Aina: Suomen luotsi- ja majakkalaitoksen historia vuoteen 1808
  • Oulun Luotsipiirin arkisto (OMK)